 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Limeblad, kaffirblad ¤
(limeblad, kaffirblad, makrutblad = färsk eller torkad örtbladkrydda)
                 lime, kaffir, makrut leaves = herb/spice, fresh or dried leaves
                lime, kaffir, makrut leaves = herb/spice, fresh or dried leaves
              
                 feuilles de limettier, keffir, makrut = herbe/épice, feuilles fraîches ou séchées
                feuilles de limettier, keffir, makrut = herbe/épice, feuilles fraîches ou séchées
              
                 foglie di lime keffir, makrut = erba/spezie, foglie fresche o secche
                foglie di lime keffir, makrut = erba/spezie, foglie fresche o secche
              
                 Limetten-, Keffir-, Makruttenblätter = Karut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätt
                Limetten-, Keffir-, Makruttenblätter = Karut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätt
              
                 hojas de lima, keffir, makrut = hierba/especia, hojas frescas o secas
                hojas de lima, keffir, makrut = hierba/especia, hojas frescas o secas
              
Limeblad, särskilt keffirblad används som syrlig krydda liknande citrongräs eller citronmeliss (läs mer > Lime).
KEFFIRBLAD
Keffirblad är cirka 4x10 centimeter avsmalnande i båda ändar. De är tjocka, läderartade gröna blad med porös konsistens som frigör eteriska oljor när den gnuggas, skivas eller krossas. Mittreven i bladet är hård och bör tas bort om det äts till exempel i en sallat. Bladen har en potent citrusarom och en uppfriskande subtil blommig citrussmak.
- Smak: Frisk syrlig limesmak.
- Alternativ vara: Citrongräs, citronmeliss, limeskal och limejuice.
- Försäljning/säsong: Säljs färsk, torkad eller fryst i asiatiska butiker. Sällsynt i vanliga butiker.
- Förvaring: Färska förvaras kallt i plastpåse. Torkade blad förvaras torrt och mörkt i försluten förpackning, begränsad hållbarhet. Färska blad, väl sköljda och väl avtorkade, går bra att frysa in.
Köpråd: Aromämnena är lättflyktiga, så undvik torkade blad som relativt fort tappar smak. Köp hellre frysta.
Historia: Namnet kaffir kan komma från arabiskans kafir = otrogen (i tron), dock obekant hur och varför. Begreppet användes av araberna om icke-muslimska afrikaner och särskilt om kidnappade slavar på 1400- och 1500-talet. Det är dock troligare att namnet är från en etnisk grupp Caffrer på Ceylon (Sri Lanka) härlett som "caffre" vilket omnämns i en bok 1888 med titeln The Cultivated Oranges, Lemons Etc. of India and Ceylon. Där står om frukten "Plantagekulierna smetar den också på fötter och ben för att stöta bort iglar, varför den på Ceylon också fått namnet Kurdalu dchi (snigel lime)". Européerna kallade den Caffre lime. Frukten har för övrigt lokala namn i olika länder, till exempel makrut i Thailand.  
SÅ ANVÄNDS LIMEBLAD
Limeblad används i allehanda rätter med kött, fågel och fisk där en syrlig smak eftersträvas. Även i drycker. Ingår ofta i asiatisk mat. Smakämnena är lättflyktiga och tål inte lång upphettning. Skalen fungerar till exempel inte i finkakor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10
Läs mer
Recept med Limeblad, kaffirblad ¤
Det finns 13 recept med Limeblad, kaffirblad ¤
- 
                
                    Paneng Gai, thailändsk currykyckling med nudlarTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Kokosris med linser och nötterTid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Hot pot med hälleflundraTid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    LimekycklingTid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Thailändsk het räksoppaTid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Het thaibuljong med risnudlarTid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Carina Brydlings kycklingTid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling 
- 
                
                    Lime- och citrongrässill med chilismakTid: 20 min (+ 48 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef 
- 
                
                    Nudelsallad med räkor (eller kyckling)Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    Asiatisk fisksoppa med matkornTid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara