Limeblad

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Limeblad

(limeblad, kaffirblad = färsk eller torkad örtbladkrydda)

Engelsk översättning lime leaves = herb/spice, fresh or dried leaves

Fransk översättning feuilles de limettier = herbe/épice, feuilles fraîches ou séchées

Italiensk översättning foglie di lime = erba/spezie, foglie fresche o secche

Tysk översättning Limettenblätter = Karut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter

Spansk översättning hojas de lima = hierba/especia, hojas frescas o secas

Limeblad används som syrlig krydda jämförbar med citrongräs eller citronmeliss. I Sverige förekommer främst blad från kaffirlime (citrus hystrix).

  • Smak: Frisk syrlig limesmak.
  • Alternativ vara: Citrongräs, citronmeliss, limeskal och limejuice.
  • Försäljning/säsong: Säljs färsk, torkad eller fryst i asiatiska butiker. Sällsynt i vanliga svenska butiker.
  • Förvaring: Färska förvaras kallt i plastpåse. Torkade blad förvaras torrt och mörkt i försluten förpackning, begränsad hållbarhet. Färska blad, väl sköljda och väl avtorkade, går bra att frysa in.

Köpråd: Aromämnena är lättflyktiga, så undvik torkade blad som relativt fort tappar smak. Köp hellre frysta.



SÅ ANVÄNDS LIMEBLAD


Limeblad används i allehanda rätter med kött, fågel och fisk där en syrlig smak eftersträvas. Även i drycker. Ingår ofta i asiaktisk mat. Smakämnena är lättflyktiga och tål inte lång upphettning. Skalen fungerar t.ex. inte i finkakor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06

Läs mer

Lime

Citrongräs

Citronmeliss

Recept med Limeblad

Det finns 13 recept med Limeblad