 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Kapris, kaprisfrukt
(1. kapris = blomknoppar, 2. cocktailkapris, salladskapris, jättekapris, bärkapris = kaprisfrukt)
Latin: Capparis spinosa
                 1. capers = flower buds 2. caper berries = fruit
                1. capers = flower buds 2. caper berries = fruit
              
                 1. câpres = boutons floraux 2. câprons, baies de câpres = fruit
                1. câpres = boutons floraux 2. câprons, baies de câpres = fruit
              
                 1. capperi = boccioli di fiori 2. cucunci, bacche di cappero = frutto
                1. capperi = boccioli di fiori 2. cucunci, bacche di cappero = frutto
              
                 1. Kapern = Blütenknospen 2. Kapernbeeren = Frucht
                1. Kapern = Blütenknospen 2. Kapernbeeren = Frucht
              
                 1. alcaparras = botones florales 2. alcaparras bayas = fruta
                1. alcaparras = botones florales 2. alcaparras bayas = fruta
              
Kapris är en flerårig krypande buske med ursprung från Asien som förekommer i tempererade länder. Växer vilt bland annat i Medelhavsländerna på stenig mark. Den odlas främst i Spanien, Marocko och Turkiet.
- Kaprisblomman används som krydda och är den som brukar avses när man anger "kapris" i recept. Blomknopparna plockas och läggs en månad i saltlake och förvaras sedan i ättiks- eller saltlag. 
- Kapriskfrukt är den utvecklade frukten från blomman. De plockas omogna och läggs vanligen in i olja och förekommer i olika storlekar från under 7 till över 16 mm stora (8 klasser). Ju mindre desto starkare smak. Benämns i butik cocktailkapris, salladskapris, jättekapris eller bärkapris. Bra kapris skall vara fast, sluten och ha en olivgrön färg.
- Smak: Kapris har karaktäristisk smak som kommer från metyllisotiocyanat vilket bara framträder om knopparna lagts in i vinäger. Kaprisfrukten har en mildare smak.
- Alternativ vara: Svårersättlig smak.
- Försäljning: Allmänt förekommande. Kapris säljs vanligtvis inlagd i ättikslag, ibland i saltlag. Kaprisfrukt vanligen inlagd i olja. Även som lösvikt i delikatessdisken.
- Förvaring: Oöppnad konserv mycket lång hållbarhet. Öppnad och återförsluten förpackning i kylskåp, lång hållbarhet.
Historia: Kaprisfrukten har lång historia som föda och i antikens Grekland som medicin mot gaser i magen. Även knoppar och blad har används i folkmedicinen mot allsköns åkommor som huvudvärk, tandvärk, reumatism, hemorrojder, njur- och leveråkommor samt mot ormbett. Om man får tro de medeltida örtkännarna, är kapris bäst att inta före måltiderna. Den stimulerar nämligen aptiten. Romarna använde frukten som krydda i fisksåser.
SÅ ANVÄNDS KAPRIS
Kaprisfrukt används främst i sallader och gryträtter.
Kapris (inlagda blomknoppar) passar som pikant smaksättare i såväl fisk- och kötträtter, som i sallader och såser. Särskilt bra till fettrik mat och såser som majonnäs, tartarsås och remoulade. Välkänd som ingrediens i Biff à la Lindström och Råbiff och ingår som tillbehör i stekt kalvlever på engelskt vis. Till Solöga, klassisk svensk sillrätt, ingår kapris. En "svensk" Wienerschnitzel brukar garneras med kapris, men ingår inte i det österrikiska originalet. Kapris ingår med självklarhet i klassisk fin potatissallad. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
Recept med Kapris, kaprisfrukt
Det finns 99 recept med Kapris, kaprisfrukt
- 
                
                    Halstrad råbiffTid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kapris- och tomatmarinerad mozzarellini (plockmat)Tid: 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Lever Petterchelli med paprika och svampTid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Seljanka, rysk laxsoppaTid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Råbiff med forellrom (förrätt)Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Friterad zucciniblomma, squashblommaTid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Bollito misto med bagnet verde - blandat kokt med klassisk persiljeröraTid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssåsTid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Solöga, FågelboTid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Grillad sik med citron och rosmarin, serverad med vitlöks- och kaprismajonnäsTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara