Dadlar från kalifornien (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Torkade dadlar }

(torkade dadlar)

Engelsk översättning dried dates

Fransk översättning dattes sèches

Italiensk översättning datteri secchi

Tysk översättning getrocknete Daten

Spansk översättning dátile secadas

Dadel är frukten från dadelpalmen, som är en art i släkte palmer, med ett 20-tal arter tillhörande familj palmer. Det är ett 20 m högt träd med halvmetern tjock, elastisk och skrovlig stam. Trädkronan består av 40-talet långa blad. Den är tvåkönad och har 1000-tals små vitgula hanblommor och 100-tals grönvita honblommor. Dadlar växer i torrt, sub­tropiskt klimat och är känd som föda i flera 1000-tals år.

Frukten/bäret sitter i klasar som tillsammans kan väga 50 kg. Varje träd kan bära åtta sådana frukt­ställningar. Frukten är avlång, upp till 8 cm lång och innehåller en långsmal kärna. Färsk dadel är ljusgul, som vartefter den torkar blir ljusbrun till brunsvart med blankt skal. Köttet är mjukt, sött och smakrikt. Torkade är mycket sötare och innehåller ca 70 % kolhydrater, främst invertsocker.

Dadel äts färsk eller torkad som snacks, i fruktsallad och t.ex. i filmjölk. Frukten pressas till dadelkakor (agweh), som tjänar som färdkost för karavantågen.

Säsong: Året om.

Förvaras: Kallt 0-4°C. Hållbarhet upp till 2 månader.

Läs mer

Natonalencyklopedin NE

Fruits of Warm Climates

Recept med Torkade dadlar }

Det finns 5 recept med Torkade dadlar }