(1. dadelpalm 2. dadel, dadlar Gula = omogna, hårda, beska. Mörka = mogna, mjuka, söta)
Latin: Phoenix dactylifera
1. date palm 2. dates, yellow = immature, dark = mature, semi-dry
1. dattier 2. dattes, jaune = immature, foncé = mature, demi-sec
1. palma da dattero 2. datteri, giallo = immaturo, scuro = maturo, semisecco
1. Dattelpalme 2. Datteln, gelb = unreif, dunkel = ausgereift, halbtrocken
1. dátilera 2. dátil, amarillo = inmaduro, oscuro = maduro, semiseco
Dadelpalm är en art i släkte palmer. Det är ett 20-35 meter högt träd med halvmetern tjock, elastisk och skrovlig fjäderliknande stam. Det kan bli 100 år gammalt. Trädkronan består av 40-talet 6 meter långa blad. Den är tvåkönad och har 1000-tals små vitgula hanblommor och 100-tals grönvita honblommor. Dadlar växer i torrt, subtropiskt klimat med troligt ursprung runt persiska viken och hemmahörande i Nordafrika från Marocko till Nilen i Egypten och i Mellan Östern från Turkiet till Irak utmed flodbankarna och i oaser. Se film, klicka på "AbuAyyash Farms" under bilden ovan eller via länkar nedan.
Historia: Dadlar är historiskt en basföda sedan flera 1000-tals år i artens hemländer. Dadlar pressade till dadelkakor och användes som färdkost i karavantågen. Det finns arkeologiska fynd som påvisar odling i Arabien 4000 år f.Kr. Det var en mycket vördad frukt, en frukt symboliserande fruktsamhet och finns avbildad på mynt. Babylonierna som ansåg det vara "livets träd" åt både skott och frukt, drack saven, använde fibrerna till vävnad och nötterna till bränsle. Nomader planterade träden i oaser och araber introducerade den i Spanien. Dadlar omtalas ett 20-tal gånger i koranen och mer än 50 gånger i bibeln. "Landet som flödar av mjölk och honung" vilket anges i Moseboken 3:8 avser inte bihonung utan dadelhonung, det vill säga dadelsirap (läs mer dadelsirap, marmelad).
FRUKTEN
Frukten sitter i klasar som tillsammans kan väga 50 kg. Varje träd kan bära åtta sådana fruktställningar. Frukten är avlång, upp till 8 centimeter lång och innehåller en långsmal kärna. Färsk omogen dadel är ljusgul eller ljusröd, som vartefter den torkar på trädet blir ljusbrun till brunsvart med blankt skal (se mognad nedan). Det är som regel dessa mörka dadlar som äts och används till annat.
Mognad: En dadel genomgår en mognadsprocess i fyra steg under en månads tid.
SÅ ANVÄNDS DADLAR
Dadlar äts som snacks, i fruktsallad och till exempel i filmjölk. Klassiskt julgodis i nordiska hem. Kan användas i bakverk, desserter och annat. Särskilt populärt i de muslimska köken. Vanlig ingrediens i raguer tillagad i en tagine, till exempel lammkött med couscous, dadlar och aubergine (läs mer > Tagine). Torkade dadlar förekommer pressade i block (agweh) som sedan skärs i bitar vilka kristalliseras och används som godis. Torkad och pulvriserad dadel kallas dadelsocker. Dadlar kokas till sirap och marmelad som används som sötningsmedel, smörgåspålägg och till dryck (läs mer > Dadelsirap, marmelad). I Nordafrika tappas stammen på sav som omvandlas till palmsocker, melass eller alkoholhaltiga drycker. Saven jäser på några timmar till en kraftigt berusande dryck. I Tunisien tillverkas en dadellikör som benämns Tribarine. Späda palmblad kan användas som sallat. I Indien förekommer att dadelfrön mals och används som falskt kaffe. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11