Latin: Actinidia chinensis

Engelsk översättning kiwi fruit

Fransk översättning kiwi, actinia

Italiensk översättning kiwi

Tysk översättning Kiwi

Spansk översättning kiwi

Kiwi är en art i familj aktinidiaväxter med ursprung från Kina. Det är en slingrande buske som kan bli 10 meter hög. Frukten är rundoval och blir cirka 5 cm lång. Det finns olika sorter, varav det är den gröna som är vanligt förekommande i butik. Den är mossgrön täckt med brun fin ludd, har klargrönt fruktkött och en friskt syrlig smak. 1906 började man odla den i stor skala på Nya Zeeland och frukten har uppkallats efter landets national­symbol, den bruna kivifågeln.

  • Vikt i butik: Grön kiwi väger cirka 100 gram per styck.
  • Smak: Sötsyrlig, frisk smak.
  • Alternativ vara: Krusbär.
  • Försäljning/mognad: Färsk kiwi säljs året om. Importeras från Italien oktober-april och från Nya Zeeland maj-september. Säljs även konserverad. Kiwi är klimakterisk frukt, arom, mjukhet och smak utvecklas efter skörd. Läs mer > Om frukt och bär.
  • Förvaring: Kallt 0-10°C. Hållbar 2-4 veckor, i rumstemperatur cirka 1 vecka. Frukten är stötkänslig.

Så skalas kiwi: Man kan skala en hel kiwi genom att skära bort skalet med kniv eller använda potatisskalare, men då får man en kantig ojämn frukt. Ett elegantare sätt är att skära bort ändarna på var sida och sedan trycka in en lagom stor matsked mellan skal och fruktkött, vrida runt och sedan dra av skalet (se film via länk nedan > Så skalas kiwi med sked. Är det svårt att få in skeden kan man göra ett längsgående snitt i skinnet och sedan trycka in skeden via snittet. Halverad kiwi skalas på samma sätt, eller trycks mot kanten av ett dricksglas. Kiwin måste vara mogen för ett lyckat resultat.


SÅ ANVÄNDS KIWI


Man skalar frukten och äter hela innanmätet som dessert, tillsammans med annan frukt, till kött, på ostbrikan, eller som smaksättare av efterrättssås o.d. Kiwi och grädde är inte en bra kombination. Grädden skär sig och får obehaglig smak.

Actinidin: Grön kiwi (men inte den gula) innehåller det proteinspjälkande enzymet actinidin. Frukten kan därför inte användas färsk i fruktgeléer som tillagas med gelatin (som inte stelnar). Läs mer > Peptidaser. Däremot fungerar det vegetabiliska agar-agar som stabiliseringsmedel (läs mer > Agar).

Läs mer

Proteaser, peptidaser

Gelatin

Om frukt och bär ¤

Film: Så skalas kiwi med sked

Recept med Kiwi

Det finns 9 recept med Kiwi