(kivi, kiwi 1. kinesisk kivi, kinesiskt krusbär 2. nyzeeländsk kiwi 3. krusbärsaktinidia, minikivi)
Latin: 1. Actinidia chinensis 2. Actinidia deliciosa 3. Actinidia arguta
kiwifruit 1. golden kiwifruit, Chinese gooseberry 2. New Zealand kiwifruit 3. hardy kiwi, kiwi berry, artic kiwi
kiwi, Actinidier, souris végétale 1. actinide, groseille de Chine 2. Kiwi Nouvelle-Zélande 3. kiwaï, kiwi de Sibéri
kiwi, kivi 1. kiwi cinese, uva spina cinese 2. kiwi neozelandese 3. uva spina actinidia, mini kiwi
Kiwifrucht 1. Chinesische Stachelbeere 2. Neuseeländische Kiwi 3. Kleinfruchtige Kiwi
kiwi, kivi, actinidia 1. Kiwi chino, grosella espinosa china 2. kiwi de Nueva Zelanda 3. kiwiño
Aktinidia är en släkte i familj Aktinidiaceae med ursprung från östra Asiens tempererade områden, från sydöstra Sibirien ner till Vietnam. Släktet består av ett 50-tal arter buskar som kan bli 6 meter höga och klätterväxter som kan bli 30 meter långa. Nästan alla aktinidia är ätbara, men mest intressant kommersiellt och gastronomiskt är arten kiwi.
KIWI
Historia: Dagens odlade kiwivarianter har sitt ursprung från den kinesiska gula och syrliga kiwin i centrala och östra Kina där den förekommer vild. Den omtalas i text under Song-dynastin på 1100-talet. Växten fördes till England i början av 1800-talet. Västerlänningar ansåg att den liknade krusbär och kallade därför kinesiska krusbär. 1904 förde Mary Isabel Fraser växten från Kina till Nya Zeeland där Hayward Wright på 1920-talet förädlade fram den första kommersiella sorten döpt till Hayward, men såldes under namnet melonette. I mitten på 1950-talet ökade exporten av frukten kraftigt och man valde att döpa om frukten till kiwifrukt. Dels för att undvika amerikanska tullar på melon, dels för att koppla frukten till Nya Zeeland. Frukten är alltså inte en frukt som äts av kiwifågeln.
Produktion: Världsproduktionen av Kiwi blev 4,4 miljoner ton år 2020. Främsta producentland är Kina med en världsmarknadsandel på 65%. Därutöver främst i Nya Zeeland (18%), Iran (8%) och Chile (5%). Odlas även i många andra länder som Italien, Frankrike, Grekland, Israel, Turkiet, Japan och kaliforniska USA. Läs mer >Produktion exotisk frukt.
SÅ ANVÄNDS KIWI
Skalad frukt äts som regel rå som annan frukt eller i desserter och bakverk. Används puread som ingrediens i söt-syrlig sås serverad till kallt kött och kall fisk eller som dessertsås. Kiwi och grädde är inte en bra kombination. Grädden skär sig och får obehaglig smak.
Så skalas kiwi: Man kan skala en hel kiwi genom att skära bort skalet med kniv eller använda potatisskalare, men då får man en kantig ojämn frukt. Ett elegantare sätt är att skära bort ändarna på var sida och sedan trycka in en lagom stor matsked mellan skal och fruktkött, vrida runt och sedan dra av skalet (se film via länk nedan > Så skalas kiwi med sked). Är det svårt att få in skeden kan man göra ett längsgående snitt i skinnet och sedan trycka in skeden via snittet. Halverad kiwi skalas på samma sätt, eller trycks mot kanten av ett dricksglas. Kiwin måste vara mogen för ett lyckat resultat.
Actinidin: Grön kiwi (men inte den gula) innehåller det proteinspjälkande enzymet actinidin. Frukten kan därför inte användas färsk i fruktgeléer som tillagas med gelatin som därvid inte stelnar (läs mer > Proteaser, peptidaser). Däremot fungerar det vegetabiliska agar-agar som stabiliseringsmedel (läs mer > Agar, agar). Hetta förstör actinidinet men gör frukten oaptitlig. Kiwi innehåller också kalciumkristaller som kan ge munirritation. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-01