Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 282

Kcal / portion: 684

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2735 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 21%
Kolhydrater: 18%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vit choklad 200.0 gram 43%
Ägg 1.0 styck 2%
Äggula 1.0 styck 2%
Cointreau 2.0 msk 4%
Gelatinblad 1.5 styck 0%
Vispgrädde 3.0 dl 39%
Sås:
Kiwi 4.0 styck 7%
Florsocker 1.0 msk 2%
Garnering:
Physalis 4.0 styck 1%
Mörk choklad 0%
Kockskolan:
Om mousse > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (25 min + 3 tim )
- Lägg gelatinblad i kallt vatten i cirka 10 minuter.
- Sätt ner en rostfri bunke i en kastrull med sjudande vatten, lägg i den vita chokladen och låt den smälta i vattenbadet. Tag bunken ur badet och låt chokladen svalna något.
- Sätt ner en annan rostfri bunke i det sjudande vattenbadet och tillsätt ägg och äggula. Vispa tills äggsmeten börjar tjockna. Krama gelatinet lätt och smält ner det i äggsmeten.
- Tag bunken ur kastrullen och låt äggsmeten svalna under vispning. Tillsätt därefter den vita chokladen klickvis under omrörning. Häll på cointreau.
- Vispa grädden till tjockt skum i en skål och vänd ner äggsmeten försiktigt i grädden. Ställ moussen kallt i några timmar.
- Smält den mörka chokladen i vattenbad. Doppa physalis i chokladen. Låt torka. Tag resten av chokladen och "rita" dekorativa chokladtrådar på smörpapper. Låt torka.
- Sås: Dela kiwifrukterna och gröp ur fruktköttet med en sked. Kör fruktköttet i en mixer eller matberedare, tillsammans med florsocker tills det blir en slät puré.
- Inför servering: Forma moussen till ägg och lägg upp i dekorativa glas. Häll över kiwisås och dekorera med chokladkreationerna. Servera.
Kockens kommentar
Punkt 1-7 förbereds lämpligen minst 3 timmar före servering.
Fler recept inom Fromage, mousse ¤
Liknande recept som Vit chokladmousse med kiwisås
-
Fromage Bavarois, bayersk äggkräm med smak av vanilj, choklad eller bär
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Bavarois vanille, enkel vaniljfromage
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Enkel fruktmoussedessert på mango
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Citronfromage
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Chokladmousse, mokkamousse med crème Chantilly
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Calle
-
Chokladig cheesecakemousse
Tid: 15 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Chokladmousse i hjärlig form för två
Tid: 15 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Chokladmousse med karamelliserat äpple
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Chokladmousse med glöggkokt plommon
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Snöig chokladmousse
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: