Chokladmousse i hjärlig form för två

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Chokladmousse i hjärlig form för två

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 2

Mörk choklad 70%

200.0 

gram

Vispgrädde

3.0 

dl

Äggula

3.0 

styck

Mörk rom

3.0 

msk

Strösocker

0.5 

dl

Vatten

0.5 

dl

 

Tillbehör:

 

Florsocker till garnering

2.0 

tsk

Riven mörk choklad

0.5 

dl

Physalis

4.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om choklad >

 

 

Så smälts choklad >

 

 

Om mousse >

 

 

Ganache, chokladkräm >

 

 

Om kräm, krämefterrätt >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 395

Kcal / portion: 1479

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2958 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 29%

Kolhydrater: 26%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 374 gram)

Ingredienser

Visa:

Mörk choklad 70% 200.0 gram 39%

Vispgrädde 3.0 dl 37%

Äggula 3.0 styck 5%

Mörk rom 3.0 msk 3%

Strösocker 0.5 dl 6%

Vatten 0.5 dl 0%

 

Tillbehör:

Florsocker till garnering 2.0 tsk 1%

Riven mörk choklad 0.5 dl 8%

Physalis 4.0 styck 1%

 

Kockskolan:

Om choklad > Äts ej

Så smälts choklad > Äts ej

Om mousse > Äts ej

Ganache, chokladkräm > Äts ej

Om kräm, krämefterrätt > Äts ej

Tillagning (15 min + 4 tim )

  1. Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull och låt koka i 3 minuter så att sockret löser sig ordentligt. Ta av från plattan.
  2. Lägg i chokladen och låt den smälta.
  3. Vispa under tiden grädde till fast skum. Vänd försiktigt ner äggulor och rom.
  4. Blanda försiktigt chokladsmet och romgrädden. Fyll i hjärtformad portionsform.
  5. Låt moussen stå minst 4 timmar i kylskåp, tills den satt sig/stelnat.
  6. Servera: Skär choklad tunt med vass kniv till tunna spån.
  7. Stjälp ur moussen på tallrik. Sikta florsocker över. Lägg på chokladspån. Garnera med några physalis eller annan frukt.

Kockens kommentar

Choklad sägs vara bättre än sex sägs det, men varför inte kombinera de båda? Bra också för att förbruka en del av energin i denna kaloribomb. Vi lagade en dubbel portion i hjärtlig form, det vill säga moussen äts med två skedar. Alternativt fyll krämen i varsin portionsform. Choklad blandat med grädde benämns ganache. Läs mer > Om ganache.

Alternativ

Snöig chokladmousse

Frusen chokladmousse

Fler recept inom Fromage, mousse ¤

Liknande recept som Chokladmousse i hjärlig form för två