Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 469

Kcal / portion: 828

GBR (GI) / port: 3
Recept: 4967 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 38%
Kolhydrater: 28%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Matring > Äts ej
Mörk choklad 70-85% 200.0 gram 23%
Vispgrädde 2.0 dl 14%
Vispgrädde 2.5 dl 18%
Silikonform kupol 6-8 cm Äts ej
Topping:
Choklad 100.0 gram 11%
Vispgrädde 1.0 dl 7%
Bakplåtspapper Äts ej
Sprits och tyll > Äts ej
Garnering:
Mörk choklad 70-85% 200.0 gram 23%
Matcylinder (6cm bred) > Äts ej
Tillval:
Kex 6.0 styck 3%
Kockskolan:
Så tempereras choklad > Äts ej
Om chokladdekoration > Äts ej
Om mousse > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 14 tim )
Se film, klicka på "cupcake Savvy" under bilden ovan.
- Dag 1 Kräm: Hacka choklad, lägg i bunke. Koka upp den mindre mängden grädde och häll det över chokladen. Låt stå ett par minuter utan att röra om (= ganache). Rör om och tillsätt resterande grädde som skall vara kall. Rör om till jämn smet. Filmplasta över ytan och ställ i kylen minst 6 timmar.
- Mousse: Ta ut och vispa krämen med elvisp luftig och krämig. Fyll en matsked smet i hålen på silikonform (med portionsstora hål). Tryck ut smeten ordentligt i botten och sidorna med en sked. Fyll på med smet och jämna till ytan med en tårtpalett. Eller gör som i filmen, tryck ner kex i smeten och jämna till. Krämen kan nu användas som ofryst mousse i serveringsglas om man vill. Ställ i frysen över natt.
- Dag 2: Ta ut moussen ur frysen och tryck ut bitarna ur formen. Lägg på portionsfat och ställ kallt. I filmen på konditorplattor.
- Dekoration: Smält och temperera choklad (läs mer > Så tempereras choklad). Strimla choklad sicksack från en sked på bakplåtspapper. Låt stelna. Tryck ut cirklar med en matcylinder som doppas i hett vatten (se filmen). Överflödig choklad finhackas. Lägg chokladen i kylen tills servering.
- Topping: Hacka choklad, lägg i skål. Häll på grädde, rör om. Mikra 20 sekunder, ta ut och rör om. Alternativt smält i vattenbadskastrull. Ställ in i kylskåp i avvaktan på servering.
- Servering: Ta ut chokladen och garnera kanten runt bakelsen med chokladkross. Ta ut topping, rör om och fyll en spris med stjärntyll. Spritsa en topp på varje mousse. Lägg på chokladskiva. Ställ kall i väntan på servering.
Kockens kommentar
Mousse fryses för att ge en stabil fristående bakelse utan tillsats av gelatin och för att ge glassliknande upplevelse. Läs mer > Om mousse.Alternativ
Fler recept inom Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
Liknande recept som Frusen chokladmousse
-
Parfait glacé, stillfrusen äggkräm blandat med grädde
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vaniljparfait på Arlas vis, lite enklare
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Parfait glacé au café, klassisk kaffeparfait
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Limeparfait med vaniljrabarber
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hjortronparfait, äggkräm med kakbotten
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Semifreddo, italiensk halvfrusen äggkräm
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Bygårdens frysta mousse med blåbär
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Frusen chokladmousse
Tid: 1 tim (+ 14 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladmoussekupoler med apelsinkräm
Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Frusen yoghurttårta med rabarber
Tid: 40 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan