Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 436

Kcal / portion: 455

GBR (GI) / port: 3
Recept: 3643 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 30%
Kolhydrater: 37%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fyllning:
Apelsinjuice färskpressad 1.3 cl 0%
Strösocker 0.5 dl 5%
Majsstärkelse Maizena 1.0 msk 1%
Smör 40.0 gram 8%
Silikonform kupol 3 cm Äts ej
Kräm:
Mörk choklad 70-85% 145.0 gram 23%
Mjölk 1.0 dl 2%
Vispgrädde 2.0 dl 20%
Gelatinblad 1.5 styck 0%
Silikonform kupol 6-8 cm Äts ej
Tårtbotten:
Smör mjukt 100.0 gram 20%
Strösocker 1.0 dl 10%
Vetemjöl 100.0 gram 10%
eller 0.7 dl %
Bakpulver 0.5 tsk 0%
Kakaopulver 2.0 msk 1%
Glasyr:
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "Cooking Fantasies" under bilden.
- Apelsinfyllning: Riv skal av apelsin och pressa juice i en kastrull. Koka upp juicen och låt sjuda på medelvärme. Blanda rivet skal med socker, mosa ihop med fingrarna. Blanda med majsmjöl. Tillsätt juicen lite i taget till skalbladningen och rör om. Häll allt tillbaka i kastrullen och värm på medelvärme under kontinuerlig omrörning tills krämen tjocknar och blir krämig. Ta av från värmen och låt svalna till 45C.
- Tillsätt smör och mixa eller vispa samman till jämn smet. Häll smeten i silikonform med små kupoler (se filmen). Ställ in i frysen minst 2 timmar.
- Chokladmousse: Lägg gelatin i kallt vatten. Koka upp mjölk. Ta av från plattan. Krama ur gelatinbladen med handen och tillsätt detta i mjölken. Smält choklad i mikro eller i vattenbadskastrull (läs mer > Smälta, temperera choklad). Lös upp gelatinet i mjölken. Blanda mjölken lite i taget med smält choklad. Vispa grädde lös. Sila ner chokladsmet i grädden, lite i taget och rör om till smet med jämn brun färg.
- Moussekupoler: Häll smeten i silikonform, men inte ända upp. Ta ut apelsinfyllningen ur frysen och stoppa en i varje form. Fyll på med smet och jämna till ytan. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.
- Tårtbotten: Blanda mjukt smör med socker i en bunke. Tillsätt mjöl och kakaopulver och bakpulver. Riv ner skal från en apelsin. Blanda samman till en deg. Plasta in och lägg i kylen i minst 1 timme.
- Förvärm ugnen på 180°C.
- Grädda: Kavla ut degen på bakplåtspapper tillräckligt stor för antalet moussekupoler. Grädda i 10 minuter. Ta ut och låt kallna.
- Spegelglasyr (chocolate mirror glaze):
- Glasering: Ta ut och tryck ut moussekupolerna ur silikonformen. Lägg på galler
Alternativ
Fler recept inom Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
Liknande recept som Chokladmoussekupoler med apelsinkräm
-
Parfait glacé, stillfrusen äggkräm blandat med grädde
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vaniljparfait på Arlas vis, lite enklare
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Parfait glacé au café, klassisk kaffeparfait
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Limeparfait med vaniljrabarber
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hjortronparfait, äggkräm med kakbotten
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Semifreddo, italiensk halvfrusen äggkräm
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Bygårdens frysta mousse med blåbär
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Frusen chokladmousse
Tid: 1 tim (+ 14 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladmoussekupoler med apelsinkräm
Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Frusen yoghurttårta med rabarber
Tid: 40 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan