Chokladmoussekupoler med apelsinkräm

Foto: Film: Cooking Fantasies, Chocolate Mousse Domes

Chokladmoussekupoler med apelsinkräm

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Fyllning:

 

Apelsinjuice färskpressad

1.3 

cl

Strösocker

0.5 

dl

Majsstärkelse Maizena

1.0 

msk

Smör

40.0 

gram

Silikonform kupol 3 cm

 

 

 

Kräm:

 

Mörk choklad 70-85%

145.0 

gram

Mjölk

1.0 

dl

Vispgrädde

2.0 

dl

Gelatinblad

1.5 

styck

Silikonform kupol 6-8 cm

 

 

 

Tårtbotten:

 

Smör mjukt

100.0 

gram

Strösocker

1.0 

dl

Vetemjöl

100.0 

gram

eller

0.7 

dl

Bakpulver

0.5 

tsk

Kakaopulver

2.0 

msk

 

Glasyr:

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 436

Kcal / portion: 455

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3643 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 30%

Kolhydrater: 37%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 104 gram)

Ingredienser

Visa:
Fyllning:

Apelsinjuice färskpressad 1.3 cl 0%

Strösocker 0.5 dl 5%

Majsstärkelse Maizena 1.0 msk 1%

Smör 40.0 gram 8%

Silikonform kupol 3 cm Äts ej

 

Kräm:

Mörk choklad 70-85% 145.0 gram 23%

Mjölk 1.0 dl 2%

Vispgrädde 2.0 dl 20%

Gelatinblad 1.5 styck 0%

Silikonform kupol 6-8 cm Äts ej

 

Tårtbotten:

Smör mjukt 100.0 gram 20%

Strösocker 1.0 dl 10%

Vetemjöl 100.0 gram 10%

eller 0.7 dl %

Bakpulver 0.5 tsk 0%

Kakaopulver 2.0 msk 1%

 

Glasyr:

Tillagning

Se film, klicka på "Cooking Fantasies" under bilden.

  1. Apelsinfyllning: Riv skal av apelsin och pressa juice i en kastrull. Koka upp juicen och låt sjuda på medelvärme. Blanda rivet skal med socker, mosa ihop med fingrarna. Blanda med majsmjöl. Tillsätt juicen lite i taget till skalbladningen och rör om. Häll allt tillbaka i kastrullen och värm på medelvärme under kontinuerlig omrörning tills krämen tjocknar och blir krämig. Ta av från värmen och låt svalna till 45C.
  2. Tillsätt smör och mixa eller vispa samman till jämn smet. Häll smeten i silikonform med små kupoler (se filmen). Ställ in i frysen minst 2 timmar.
  3. Chokladmousse: Lägg gelatin i kallt vatten. Koka upp mjölk. Ta av från plattan. Krama ur gelatinbladen med handen och tillsätt detta i mjölken. Smält choklad i mikro eller i vattenbadskastrull (läs mer > Smälta, temperera choklad). Lös upp gelatinet i mjölken. Blanda mjölken lite i taget med smält choklad. Vispa grädde lös. Sila ner chokladsmet i grädden, lite i taget och rör om till smet med jämn brun färg.
  4. Moussekupoler: Häll smeten i silikonform, men inte ända upp. Ta ut apelsinfyllningen ur frysen och stoppa en i varje form. Fyll på med smet och jämna till ytan. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.
  5. Tårtbotten: Blanda mjukt smör med socker i en bunke. Tillsätt mjöl och kakaopulver och bakpulver. Riv ner skal från en apelsin. Blanda samman till en deg. Plasta in och lägg i kylen i minst 1 timme.
  6. Förvärm ugnen på 180°C.
  7. Grädda: Kavla ut degen på bakplåtspapper tillräckligt stor för antalet moussekupoler. Grädda i 10 minuter. Ta ut och låt kallna.
  8. Spegelglasyr (chocolate mirror glaze):
  9. Glasering: Ta ut och tryck ut moussekupolerna ur silikonformen. Lägg på galler

Alternativ

Spegelglasyr

Fler recept inom Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤

Liknande recept som Chokladmoussekupoler med apelsinkräm