
Foto: Film: Cakes StepBySteps, mirror glaze
Glasera med ganache spegelglasyr, Chocolate mirror glaze
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 354

Kcal / portion: 348

GBR (GI) / port: 11
Recept: 2091 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 13%
Kolhydrater: 55%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Gelatinblad 4.0 blad 1%
Strösocker 2.4 dl 44%
Vatten 1.3 dl 0%
Mörk choklad 150.0 gram 38%
Kakaopulver 0.8 dl 6%
Vispgrädde 0.6 dl 11%
Sockertermometer > Äts ej
Stavmixer > Äts ej
Kockskolan:
Så smälts choklad > Äts ej
Glasering bakverk > Äts ej
Om glasyr, glasering > Äts ej
Ganache, chokladkräm > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "StepByStep" under bilden ovan.
Ganacheglasyr:
- Till en större bred eller hög tårta som på bilden åtgår cirka 5 dl glasyr. Gör gärna för mycket glasyr för säkerhets skull. Överbliven choklad kan återanvändas. I filmen och i detta recept ingår kakaopulver vilket likaväl kan vara choklad (mörk, mjölk- eller vit choklad).
- Blötlägg gelatinblad i kallt vatten. Grovhacka choklad i en skål.
- Sockerlag: Häll vatten och socker i en kastrull. Koka upp, rör om. Låt koka till 104°C. Ta av från plattan.
- Glaze: Blanda en del av lagen med grädde. Häll detta och resten av sockerlagen över chokladen. Låt stå i 2 minuter utan att röra om. Rör om och rör ner kakaopulver. Blanda med gummiskrapa eller en stavmixer, men undvik att mixa in luft. Håll mixern under ytan. Använd inte en visp.
- I filmen tillsätts först choklad i sockerlag som rörs om, sedan kakaopulver och sist grädden.
- Vid cirka 60°C: Krama ur vatten från gelatinbladen med handen och tillsätt dessa. Rör om tills gelatinet lösts upp i smeten. Sila smeten. Mixa gärna smeten en gång till och sila på nytt för extra slät smet. Nu är smeten klar att användas.
- Förvaring: Täck med plastfilm och ställ in i kylskåpet. När den skall användas värms den tills rinnig i mikro eller vattenbadskastrull.
Glasering:
- Förbered: Lägg ut smörpapper eller plastfilm på bakbordet (i filmen på ett baktråg). Ställ därpå en tårtring som är mindre än tårtan, på vilken tårtan placeras. Tårtan måste vara fryst eller fast. Ett ugnsgaller kan också fungera.
- Glasera: Chokladen skall hålla 30-35°C vid glasering av tårta. Häll smält choklad över tårtan så att den rinner ner och täcker kanterna. Jämna till ovansidan med palett. Låt glasyren stelna så att den inte droppar längre.
- Avsluta: Lätta tårtan med handen, stick in paletten och lyft upp tårtan. Placera tårtan på fingertopparna. Skrapa med vinklad palett in mot tårtkanten för att jämna till kanten. Placera tårtan på tårtbricka eller tårtfat. Ställ in i kylen för att stelna.
Kockens kommentar
Mörk choklad med hög kakaohalt (70%+) kan smältas och användas till glasering utan gelatin (se recept > Glasera tårta med tempererad choklad). Är kakaomängden lägre som i detta recept och som i mjölk- eller vit choklad måste gelatin tillsättas för att chokladen skall stelna. Läs mer > Glasering bakverk.Alternativ
Fler recept inom Tårtfyllning, tårtdekor ¤
Liknande recept som Glasera med ganache spegelglasyr, Chocolate mirror glaze
-
Konditorns fruktmousse till tårtor, pajer
Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Crèmeaux vanille, äggkräm till tårta och dessert
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mirror glaze, spegelglasyr med färg
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Glasera med tempererad mörk choklad
Tid: 20 min (+ 20 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Glasera med ganache spegelglasyr, Chocolate mirror glaze
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Glasera med kolaglasyr, caramel mirror glaze
Tid: 15 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fruktglasyr och neutral glasyr till bakverk
Tid: 20 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel chokladdekoration
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad enkel sockerfondant
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan