Mirror glaze, spegelglasyr med färg

Foto: Film: Tasty, mirror glaze

Mirror glaze, spegelglasyr med färg

Lägg till ingredienser

Antal dl: 16

Vatten

3.0 

dl

Strösocker

3.5 

dl

Kondenserad mjölk sockrad

4.0 

dl

Gelatinblad

15.0 

styck

Vit choklad

700.0 

gram

Karamellfärg

 

 

Termometer >

 

 

Tårtpalett >

 

 

 

Kockskolan:

 

Glasering bakverk >

 

 

Om glasyr, glasering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 392

Kcal / portion: 458

GBR (GI) / port: 10

Recept: 7320 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 17%

Kolhydrater: 53%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 117 gram)

Ingredienser

Visa:

Vatten 3.0 dl 0%

Strösocker 3.5 dl 18%

Kondenserad mjölk sockrad 4.0 dl 25%

Gelatinblad 15.0 styck 1%

Vit choklad 700.0 gram 56%

Karamellfärg 0%

Termometer > Äts ej

Tårtpalett > Äts ej

 

Kockskolan:

Glasering bakverk > Äts ej

Om glasyr, glasering > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Tasty" under bilden ovan.

  1. Till en större tårta som på bilden åtgår 10-15 dl glasyr. Gör gärna än större sats för säkerhets skull. Överbliven glasyr kan återanvändas.
  2. Förbered: Grovhacka vit choklad. Lägg i bunke. Lägg gelatinblad i kallt vatten.
  3. Koka upp vatten, socker, glykos och kondenserad mjölk. Låt koka några minuter under omrörning så att allt socker smälts.
  4. Tag av kastrullen från värmen. Tillsätt gelatinet och rör om så att gelatinet löses upp.
  5. Blanda: Häll den varma mjölkblandningen över den vita chokladen. Låt stå några minuter utan att röra om. Mixa slätt med stavmixer. Sila glasyren vilket avlägsnar bubblor i smeten.
  6. Färg: Tillsätt droppvis sockerkulör till önskad färg. I filmen delas glasyren upp i tre lika delar, varav en färgsätts med vit färg , en med röd och den tredje med vit och röd färg (=rosa), som sedan rörs om. Därefter hälls den vita i den röda och därpå den rosa smeten som blandas lite lätt (se filmen). Detta för att få nyanser i glasyren.
  7. Ställ en tårtring som är mindre än tårtan på en ugnsplåt. Placera (den frysta) tårtan på ringen. I brist på tårtring kan ett ugnsgaller användas.
  8. Glasera: När glasyren svalnat till 33°C (30-35°C) är den klar att användas. Häll glazen i cirklar runt på tårtan så att den fördelas jämnt och låt rinna ner på plåten. Låt glasyren stelna tills det inte droppar längre.
  9. Avsluta: Lätta tårtan med handen eller med palett. Placera tårtan på fingertopparna. Skrapa med vinklad palett in mot tårtkanten för att jämna till kanten. Placera tårtan på tårtfat och ställ in i kylen för att stelna. Överbliven smet på plåten kan återanvändas.

Kockens kommentar

Glasera (fr. glacer, även frysa in) = förvandla till is, giva glans, överdraga med glasyr enligt Svenska Akademien. Glasyr (fr. glacage, glace) = blankt, glasliknande över­drag på före­mål. Läs mer > Glasering bakverk.

Alternativ

Glasera tårta med tempererad choklad

Glasera tårta med ganache spegelglasyr

Glasera med kolaglasyr

Fruktglasyr, neutral glasyr

Fler recept inom Tårtfyllning, tårtdekor ¤

Liknande recept som Mirror glaze, spegelglasyr med färg