Hjortronparfait, äggkräm med kakbotten

Foto: Svenska Institutet ¤

Hjortronparfait, äggkräm med kakbotten

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kräm:

 

Äggula

4.0 

styck

Hjortronsylt passerad

1.0 

dl

Hjortronlikör

5.0 

cl

Strösocker

50.0 

gram

Vispgrädde

3.0 

dl

Vattenbadskastrull >

 

 

 

Kakbotten:

 

Hasselnötter mald

25.0 

gram

Sötmandelkärna

25.0 

gram

Vetemjöl

1.5 

msk

Strösocker

80.0 

gram

Äggvita

1.0 

styck

Smör normalsaltat

25.0 

gram

 

Sås:

 

Äggula

1.0 

styck

Strösocker

20.0 

gram

Hjortronlikör

2.5 

cl

Vispgrädde

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Värma i vattenbad >

 

 

Om parfait >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Oremus Tokaji Eszencia 2000

Sött vitt vin
Pris: 2400 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 350

Kcal / portion: 812

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3249 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 24%

Kolhydrater: 27%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 232 gram)

Ingredienser

Visa:
Kräm:

Äggula 4.0 styck 6%

Hjortronsylt passerad 1.0 dl 6%

Hjortronlikör 5.0 cl 4%

Strösocker 50.0 gram 6%

Vispgrädde 3.0 dl 33%

Vattenbadskastrull > Äts ej

 

Kakbotten:

Hasselnötter mald 25.0 gram 5%

Sötmandelkärna 25.0 gram 5%

Vetemjöl 1.5 msk 1%

Strösocker 80.0 gram 10%

Äggvita 1.0 styck 0%

Smör normalsaltat 25.0 gram 6%

 

Sås:

Äggula 1.0 styck 2%

Strösocker 20.0 gram 2%

Hjortronlikör 2.5 cl 2%

Vispgrädde 1.0 dl 11%

 

Kockskolan:

Värma i vattenbad > Äts ej

Om parfait > Äts ej

Tillagning (1 tim + 3 tim )

  1. Passera hjortron (pressa sylten i ett såll).
  2. Skålla mandel (lägg mandeln i kokande vatten några sekunder, ta upp och kläm med fingrarna ut mandeln ur skalet). Mal mandel och nötter i en mandelkvarn.
  3. Parfait: Lägg äggulorna i en bunke, tillsätt socker och vispa kraftigt över vattenbad till en sabayon­liknande smet. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat.
  4. Blanda passerad hjortronsylt och likör. Vispa grädden till halvhårt skum. Vänd försiktigt ner grädden i äggsmeten. Fördela massan i 2 runda former/portion. Ställ formarna i frysen i minst 3 timmar.
  5. Kakbotten: Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Blanda nöt- och mandelnmoset med vetemjöl och socker. Smält smör. Vispa äggvita lite lätt och blanda med smör och nötblandning till en jämn smet.
  7. Bred ut i 2 rundlar motsvarande parfaitformen, på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda i ugn till vacker gyllenbrun färg. Ta ut. Lossa från underlaget innan de stelnat helt.
  8. Sås: Vispa äggula, socker och likör till en pösig sabayon i kastrull över svag värme. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i såsen.
  9. Servera: Lägg upp som på bilden. Servera sabayonsåsen till och eventuellt även lite passerad hjortronsylt. Dekorera med lite hjortronrester från passeringen.
  10. Förvaring: Kräm och recept förvaras och serveras bäst kall.

Kockens kommentar

Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Institutet. Fotograf: Pål Allan.

Parfait (fr. = perfekt) avser något extra fint, perfekt lagat. Det kan avse olika slags desserter, men oftast är det en frusen dessert på äggkräm blandat med vispad grädde (Parfait glacé). Utan grädde kan krämen serveras som en dessert, då kallad sabayon, i Italien zabaione (se dito recept). Läs mer > Om parfait.

Alternativ

Parfait glacé

Parfait glacé au café

Fryst vaniljparfait

Kall limeparfait

Fler recept inom Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤

Liknande recept som Hjortronparfait, äggkräm med kakbotten