Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 343

Kcal / portion: 278

GBR (GI) / port: 5
Recept: 1667 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 21%
Kolhydrater: 33%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Äggula 6.0 styck 18%
Florsocker 2.5 dl 36%
Vatten 2.5 msk 0%
Vispgrädde 2.0 dl 43%
Tillval:
Grand Marnier 1.0 cl 2%
Vanillinsocker 1.0 tsk Äts ej
Kockskolan:
Så vispas grädde > Äts ej
Så vänder man ner > Äts ej
Om parfait > Äts ej
Om sockerlag > Äts ej
ā la Chantilly > Äts ej
Om maräng > Äts ej
Om kräm, krämefterrätt > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 4 tim )
Se film, klicka på "L´atelier des Chefs" under bilden.
- Crčme Chantilly: Mjukvispa grädde med socker. Ställ kallt. Läs mer > Så vispas grädde.
- Sockerlag: Koka socker och vatten till 117°C.
- Pâte ā bombe: Börja vispa samman äggulorna. Tillsätt långsamt sockerlag med tunn stråle. Vispa tills smeten svalnat, högst 4-5 minuter.
- Vänd ner grädden och eventuell smaksättare till exempel vanilj (i filmen Grand Manier). Läs mer > Så vänder man ner. Krämen kan serveras kall.
- Frysning: Fördela i portionsformar och ställ in i frysen i 3-4 timmar. Ta ut och servera. Garnera gärna med något smakfull.
Kockens kommentar
Äggulorna värms av sockerlagen vilket gör att krämen blir fluffigare. Ett alternativt sätt att vispa gulorna i vattenbadskastrull (se recept > Parfait glacé au café). En lite enklare variant är att hoppa över uppvärmningen (se recept > Vaniljparfait på Arlas vis).
Crčme Chantilly är lättvispad grädde med florsocker namngivet efter slottet med samma namn. Läs mer > ā la Chantilly.
Pâte ā bombe är en äggulemaräng som används till tårtor och andra bakverk (läs mer > Om maräng). Serveras också som dessert och benämns då sabayon, i Italien zabaione eller zabaglione. Se dito recept.
Alternativ
Fler recept inom Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
Liknande recept som Parfait glacé, stillfrusen äggkräm blandat med grädde
-
Parfait glacé, stillfrusen äggkräm blandat med grädde
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vaniljparfait på Arlas vis, lite enklare
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Parfait glacé au café, klassisk kaffeparfait
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Limeparfait med vaniljrabarber
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hjortronparfait, äggkräm med kakbotten
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Semifreddo, italiensk halvfrusen äggkräm
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Bygårdens frysta mousse med blåbär
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Frusen chokladmousse
Tid: 1 tim (+ 14 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladmoussekupoler med apelsinkräm
Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Frusen yoghurttårta med rabarber
Tid: 40 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan