Limeparfait med vaniljrabarber

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Limeparfait med vaniljrabarber

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 10

Äggula

4.0 

styck

Strösocker

1.0 

dl

Vispgrädde

4.0 

dl

Lime färskpressad

2.0 

styck

 

Garnering:

 

Rabarber späd primör

4.0 

stjälkar

Vitt vin (10%)

1.0 

dl

Vaniljstång

1.0 

styck

Kanelstång 5 cm

1.0 

styck

Hallonsaft (konc.)

1.0 

dl

Strösocker

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så vänder man ner >

 

 

Om parfait >

 

 

Om kräm, krämefterrätt >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 247

Kcal / portion: 248

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2484 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 17%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 100 gram)

Ingredienser

Visa:

Äggula 4.0 styck 8%

Strösocker 1.0 dl 15%

Vispgrädde 4.0 dl 58%

Lime färskpressad 2.0 styck 1%

 

Garnering:

Rabarber späd primör 4.0 stjälkar 1%

Vitt vin (10%) 1.0 dl 3%

Vaniljstång 1.0 styck 0%

Kanelstång 5 cm 1.0 styck 0%

Hallonsaft (konc.) 1.0 dl 9%

Strösocker 2.0 msk 5%

 

Kockskolan:

Så vänder man ner > Äts ej

Om parfait > Äts ej

Om kräm, krämefterrätt > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim )

  1. Parfait: Finriv grönt skal från limen.
  2. Vispa äggulor och socker luftigt. Tillsätt limeskal och juice från limen.
  3. Vispa grädde i en ny bunke. Vänd försiktigt ner grädden i äggsmeten. Portionera ut smeten i portionsglas. Ställ in i frysen i cirka 1 timme.
  4. Garnering: Ansa och skär rabarbern i bitar. Dela vaniljstången på längden.
  5. Lägg rabarbern i en kastrull. Tillsätt vin, socker, kanel och vaniljstång. Koka rabarbern mjuk, cirka 10 minuter.
  6. Sila av vätskan och smaka av med socker och hallonsaft. Ställ in i kylskåp.
  7. Ta ut parfaiten 15 minuter före servering. Häll på rabarbersåsen.

Kockens kommentar

Parfait (fr. = perfekt) avser något extra fint, perfekt lagat. Kan avse lite av varje, men vanligtvis en dessert på äggkräm blandat med lättvispad grädde, i Frankrike kallat Parfait glacé. Liknar gräddglass (fr. crème glacée), men till skillnad frän glass rörs smeten inte om under frysningen utan stillfryses. Läs mer > Om parfait.

Alternativ

Parfait glacé

En lite enklare vaniljparfait

Hjortronparfait

Fler recept inom Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤

Liknande recept som Limeparfait med vaniljrabarber