Parfait glacé, stillfrusen äggkräm blandat med grädde

Foto: Film: L´atelier des Chefs, parfait

Parfait glacé, stillfrusen äggkräm blandat med grädde

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Äggula

6.0 

styck

Florsocker

2.5 

dl

Vatten

2.5 

msk

Vispgrädde

2.0 

dl

 

Tillval:

 

Grand Marnier

1.0 

cl

Vanillinsocker

1.0 

tsk

 

Kockskolan:

 

Så vispas grädde >

 

 

Så vänder man ner >

 

 

Om parfait >

 

 

Om sockerlag >

 

 

ā la Chantilly >

 

 

Om maräng >

 

 

Om kräm, krämefterrätt >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 343

Kcal / portion: 278

GBR (GI) / port: 5

Recept: 1667 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 21%

Kolhydrater: 33%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 81 gram)

Ingredienser

Visa:

Äggula 6.0 styck 18%

Florsocker 2.5 dl 36%

Vatten 2.5 msk 0%

Vispgrädde 2.0 dl 43%

 

Tillval:

Grand Marnier 1.0 cl 2%

Vanillinsocker 1.0 tsk Äts ej

 

Kockskolan:

Så vispas grädde > Äts ej

Så vänder man ner > Äts ej

Om parfait > Äts ej

Om sockerlag > Äts ej

ā la Chantilly > Äts ej

Om maräng > Äts ej

Om kräm, krämefterrätt > Äts ej

Tillagning (30 min + 4 tim )

Se film, klicka på "L´atelier des Chefs" under bilden.

  1. Crčme Chantilly: Mjukvispa grädde med socker. Ställ kallt. Läs mer > Så vispas grädde.
  2. Sockerlag: Koka socker och vatten till 117°C.
  3. Pâte ā bombe: Börja vispa samman äggulorna. Tillsätt långsamt sockerlag med tunn stråle. Vispa tills smeten svalnat, högst 4-5 minuter.
  4. Vänd ner grädden och eventuell smaksättare till exempel vanilj (i filmen Grand Manier). Läs mer > Så vänder man ner. Krämen kan serveras kall.
  5. Frysning: Fördela i portionsformar och ställ in i frysen i 3-4 timmar. Ta ut och servera. Garnera gärna med något smakfull.

Kockens kommentar

Äggulorna värms av sockerlagen vilket gör att krämen blir fluffigare. Ett alternativt sätt att vispa gulorna i vattenbadskastrull (se recept > Parfait glacé au café). En lite enklare variant är att hoppa över uppvärmningen (se recept > Vaniljparfait på Arlas vis).

Crčme Chantilly är lättvispad grädde med florsocker namngivet efter slottet med samma namn. Läs mer > ā la Chantilly.

Pâte ā bombe är en äggulemaräng som används till tårtor och andra bakverk (läs mer > Om maräng). Serveras också som dessert och benämns då sabayon, i Italien zabaione eller zabaglione. Se dito recept.

Alternativ

Vaniljparfait på Arlas vis

Parfait glacé au café

Limeparfait

Hjortronparfait

Zabaione, sabayon

Fler recept inom Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤

Liknande recept som Parfait glacé, stillfrusen äggkräm blandat med grädde