Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 247

Kcal / portion: 248

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2484 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 17%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Äggula 4.0 styck 8%
Strösocker 1.0 dl 15%
Vispgrädde 4.0 dl 58%
Lime färskpressad 2.0 styck 1%
Garnering:
Rabarber späd primör 4.0 stjälkar 1%
Vitt vin (10%) 1.0 dl 3%
Vaniljstång 1.0 styck 0%
Kanelstång 5 cm 1.0 styck 0%
Hallonsaft (konc.) 1.0 dl 9%
Strösocker 2.0 msk 5%
Kockskolan:
Så vänder man ner > Äts ej
Om parfait > Äts ej
Om kräm, krämefterrätt > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim )
- Parfait: Finriv grönt skal från limen.
- Vispa äggulor och socker luftigt. Tillsätt limeskal och juice från limen.
- Vispa grädde i en ny bunke. Vänd försiktigt ner grädden i äggsmeten. Portionera ut smeten i portionsglas. Ställ in i frysen i cirka 1 timme.
- Garnering: Ansa och skär rabarbern i bitar. Dela vaniljstången på längden.
- Lägg rabarbern i en kastrull. Tillsätt vin, socker, kanel och vaniljstång. Koka rabarbern mjuk, cirka 10 minuter.
- Sila av vätskan och smaka av med socker och hallonsaft. Ställ in i kylskåp.
- Ta ut parfaiten 15 minuter före servering. Häll på rabarbersåsen.
Kockens kommentar
Parfait (fr. = perfekt) avser något extra fint, perfekt lagat. Kan avse lite av varje, men vanligtvis en dessert på äggkräm blandat med lättvispad grädde, i Frankrike kallat Parfait glacé. Liknar gräddglass (fr. crème glacée), men till skillnad frän glass rörs smeten inte om under frysningen utan stillfryses. Läs mer > Om parfait.Alternativ
Fler recept inom Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
Liknande recept som Limeparfait med vaniljrabarber
-
Parfait glacé, stillfrusen äggkräm blandat med grädde
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vaniljparfait på Arlas vis, lite enklare
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Parfait glacé au café, klassisk kaffeparfait
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Limeparfait med vaniljrabarber
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hjortronparfait, äggkräm med kakbotten
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Semifreddo, italiensk halvfrusen äggkräm
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Bygårdens frysta mousse med blåbär
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Frusen chokladmousse
Tid: 1 tim (+ 14 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladmoussekupoler med apelsinkräm
Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Frusen yoghurttårta med rabarber
Tid: 40 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan