Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 265

Kcal / portion: 239

GBR (GI) / port: 2
Recept: 956 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 17%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Äggula 4.0 st stora 27%
Strösocker 4.0 msk 24%
Marsala starkvin 1.0 dl 11%
el. cider } 0%
Garnering:
Vispgrädde 1.0 dl 38%
Jordgubbar 4.0 styck 1%
Mynta färsk 4.0 blad 0%
Kockskolan:
Om kräm, krämefterrätt > Äts ej
Om hollandaisesåser > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Sabayonkastrull > Äts ej
Kock: Zester Daily
Tillagning (30 min + 4 tim )
- Skilj äggulor från vitor.
- Vispa kraftigt gulor och socker till tjockt vitt skum i liten kastrull. Elvisp fungerar bäst.
- Vispa ner starkvin eller cider lite i taget.
- Sätt kastrullen på svag värme eller i vattenbad och vispa hela tiden tills blandningen tjocknar och blir krämig. Obs! Krämen får inte koka, då skär den sig.
- Ta av kastrullen från värmen och fortsätt vispa tills krämen svalnat. Ställ in i kylskåp i 4 timmar eller längre.
- Vispa grädde.
- Häll krämen i eleganta glas och toppa med en klick vispad grädde, myntablad och en jordgubbe.
Kockens kommentar
Zabaione, zabaglione (it. = "skumma", fr. = sabayon/-ne) är en italiensk, luftig äggkräm serverad som dessert. Traditionellt ingår starkvinet marsala, men kan också smaksättas med sprit, likör eller vin (torrt, mousserat eller sött vitt vin som Moscato D´Asti).Ibland tillsätts hårdvispad äggvita straxt före servering. Rätten serverades förr ljummen, men numera som regel kall. Klassiskt till färska fikon. Begreppet kommer från napolitansk dialekt "zappilare" = att skumma. Den franka motsvarigheten sabayon kan också avse en fin mousselinsås med ägg och smör som serveras till fisk (läs mer > Om hollandaisesåser).
Alternativ
Fler recept inom Krämefterrätt, pannacotta, pudding
Liknande recept som Zabaione, sabayon, italiensk äggkräm
-
Lätt äggkräm med citron och bär
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Gammaldags vaniljpudding
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Zabaione, sabayon, italiensk äggkräm
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Zester Daily
-
Crčme caramel - brylépudding (äggkräm)
Tid: 1 tim 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Crčme brûlée, bränd äggkräm
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gjuten pumpacreme, äggkräm med mashmallows, inkokt pumpa och rostad mandel
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk eller modern chokladpudding
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Raspberry Romanoff, jordgubbskräm
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Snömos (äppelfromage)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Oeufs ā la neige (Ile flottante) - snöägg flytande i vaniljsås
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan