Parfait glacé au café, klassisk kaffeparfait

Foto: Marie claire, Film: Bon Appétit Bien Sûr

Parfait glacé au café, klassisk kaffeparfait

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Äggula

8.0 

styck

Florsocker

3.0 

dl

Snabbkaffe (pulver)

2.0 

msk

Vispgrädde

3.0 

dl

Vattenbadskastrull >

 

 

 

Garneringsalternativ:

 

Mörk choklad

 

 

Kaffebönor

 

 

Valnötter hackade

 

 

 

Kockskolan:

 

Så vispas grädde >

 

 

Värma i vattenbad >

 

 

Om parfait >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 371

Kcal / portion: 279

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2236 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 25%

Kolhydrater: 32%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 75 gram)

Ingredienser

Visa:

Äggula 8.0 styck 18%

Florsocker 3.0 dl 33%

Snabbkaffe (pulver) 2.0 msk 1%

Vispgrädde 3.0 dl 48%

Vattenbadskastrull > %

 

Garneringsalternativ:

Mörk choklad 0%

Kaffebönor 0%

Valnötter hackade 0%

 

Kockskolan:

Så vispas grädde > Äts ej

Värma i vattenbad > Äts ej

Om parfait > Äts ej

Tillagning (30 min + 4 tim )

Se film, klicka på "Bon Appêtit" under bilden ovan. Filmreceptet tillreds med het sockerlag på samma sätt som i recept Parfait glacé (se dito recept via länk nedan). Här värmer vi äggmassan i stället i vattenbad.

  1. Vattenbad: Koka upp vatten i kastrull. Dela gulor från vita (läs mer > Värma i vattenbad). Vispa äggulor, socker och kaffepulver i badskålen tills krämen tjocknar.
  2. Kräm: Ta av från värmen och häll över i en skål för att inte efterkoka. Sila krämen om den är klimpig. Fortsätt vispa till en lätt och luftig, avsvalnad kräm. Ställ in i kylen.
  3. Smöra en form (brödform) och klä in den med bakplåtspapper.
  4. Parfait: Mjukvispa grädde (läs mer > Så vispas grädde). Läs mer > Så vispas grädde. Blanda grädden med kaffekrämen. Häll i form. Täck med bakplåtspapper. Dunka formen i bordet några gånger för att bli av med luftbubblor. Kan också fördelas i portionsformar. Ställ in i frysen i 3-4 timmar (fryses inte i filmen).
  5. Servera: Ta ut och lägg upp. Garnera gärna med lite hyvlad mörk choklad, krossade kaffebönor eller valnötter.

Kockens kommentar

Parfait är en frusen dessert på ägg, socker och grädde. En parfait kan smaksättas på olika sätt med vanilj, choklad, fruktpuré och annat. Ursprungligen var parfait i Frankrike smaksatt med kaffe. Läs mer > Om parfait.

Crème Chantilly är lättvispad grädde med florsocker namngivet efter slottet med samma namn. Läs mer > à la Chantilly.

Alternativ

Parfait glacé

Vaniljparfait på Arlas vis

Limeparfait

Hjortronparfait

Fler recept inom Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤

Liknande recept som Parfait glacé au café, klassisk kaffeparfait