Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 371

Kcal / portion: 279

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2236 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 25%
Kolhydrater: 32%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Äggula 8.0 styck 18%
Florsocker 3.0 dl 33%
Snabbkaffe (pulver) 2.0 msk 1%
Vispgrädde 3.0 dl 48%
Garneringsalternativ:
Mörk choklad 0%
Kaffebönor 0%
Kockskolan:
Så vispas grädde > Äts ej
Värma i vattenbad > Äts ej
Om parfait > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 4 tim )
Se film, klicka på "Bon Appêtit" under bilden ovan. Filmreceptet tillreds med het sockerlag på samma sätt som i recept Parfait glacé (se dito recept via länk nedan). Här värmer vi äggmassan i stället i vattenbad.
- Vattenbad: Koka upp vatten i kastrull. Dela gulor från vita (läs mer > Värma i vattenbad). Vispa äggulor, socker och kaffepulver i badskålen tills krämen tjocknar.
- Kräm: Ta av från värmen och häll över i en skål för att inte efterkoka. Sila krämen om den är klimpig. Fortsätt vispa till en lätt och luftig, avsvalnad kräm. Ställ in i kylen.
- Smöra en form (brödform) och klä in den med bakplåtspapper.
- Parfait: Mjukvispa grädde (läs mer > Så vispas grädde). Läs mer > Så vispas grädde. Blanda grädden med kaffekrämen. Häll i form. Täck med bakplåtspapper. Dunka formen i bordet några gånger för att bli av med luftbubblor. Kan också fördelas i portionsformar. Ställ in i frysen i 3-4 timmar (fryses inte i filmen).
- Servera: Ta ut och lägg upp. Garnera gärna med lite hyvlad mörk choklad, krossade kaffebönor eller valnötter.
Kockens kommentar
Parfait är en frusen dessert på ägg, socker och grädde. En parfait kan smaksättas på olika sätt med vanilj, choklad, fruktpuré och annat. Ursprungligen var parfait i Frankrike smaksatt med kaffe. Läs mer > Om parfait.Crème Chantilly är lättvispad grädde med florsocker namngivet efter slottet med samma namn. Läs mer > à la Chantilly.
Alternativ
Fler recept inom Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
Liknande recept som Parfait glacé au café, klassisk kaffeparfait
-
Parfait glacé, stillfrusen äggkräm blandat med grädde
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vaniljparfait på Arlas vis, lite enklare
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Parfait glacé au café, klassisk kaffeparfait
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Limeparfait med vaniljrabarber
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hjortronparfait, äggkräm med kakbotten
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Semifreddo, italiensk halvfrusen äggkräm
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Bygårdens frysta mousse med blåbär
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Frusen chokladmousse
Tid: 1 tim (+ 14 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladmoussekupoler med apelsinkräm
Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Frusen yoghurttårta med rabarber
Tid: 40 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan