Chokladmousse, mokkamousse med crčme Chantilly

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Chokladmousse, mokkamousse med crčme Chantilly

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Mörk choklad

100.0 

gram

Äggula

1.0 

styck

Snabbkaffe (pulver)

1.5 

msk

Vatten

0.5 

msk

Vispgrädde

3.0 

dl

Florsocker

1.5 

msk

Vattenbadskastrull >

 

 

 

Garnering:

 

Vit choklad

 

 

Mandelspån

 

 

 

Kockskolan:

 

Värma i vattenbad >

 

 

Om choklad >

 

 

Så smälts choklad >

 

 

Om mousse >

 

 

Om kräm, krämefterrätt >

 

 

ā la Chantilly >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Brooklyn Brown Ale

Mörk strong ale
Pris: 18 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 404

Kcal / portion: 438

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1754 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 34%

Kolhydrater: 21%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 108 gram)

Ingredienser

Visa:

Mörk choklad 100.0 gram 31%

Äggula 1.0 styck 3%

Snabbkaffe (pulver) 1.5 msk 1%

Vatten 0.5 msk 0%

Vispgrädde 3.0 dl 62%

Florsocker 1.5 msk 4%

Vattenbadskastrull > Äts ej

 

Garnering:

Vit choklad 0%

Mandelspån 0%

 

Kockskolan:

Värma i vattenbad > Äts ej

Om choklad > Äts ej

Så smälts choklad > Äts ej

Om mousse > Äts ej

Om kräm, krämefterrätt > Äts ej

ā la Chantilly > Äts ej

Kock: Calle

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (20 min + 1 tim )

  1. Hetta upp vatten och häll i snabbkaffe. Låt det kallna.
  2. Hacka och rosta (stek utan fett) mandel i panna så att den blir lite brun.
  3. Koka upp vatten i en (vattenbads-)kastrull. Lägg chokladen i den andra kastrullen som som sänks ner i vattenbadet. Smält chokladen tills den är slät. Tag av från värmen och rör ner äggulan.
  4. Crčme Chantilly: Vispa grädden med florsockret och tillsätt det avsvalnade kaffet. Blanda med chokladsmeten.
  5. Lägg upp mokkamoussen i portionsskålar. Den kan ätas direkt, men bäst är om den får stå kallt i kylen i minst 1 timme.
  6. Garnera moussen med riven vit choklad och rostad mandel.

Kockens kommentar

Mousse kan med fördel förberedas ett dygn i förväg. Man kan även tillreda vit mokkamousse på vit blockchoklad. En enklare garnering är att lägga på en klick grädde i stället för vit blockchhoklad och mandel.

Crčme Chantilly är helt enkelt vispad grädde med florsocker. Uppkallat efter ett slott norr om Paris med anor från 1400-talet. Läs mer > ā la Chantilly.

70-tals nostalgimeny

Förrätt: Räkcocktail

Huvudrätt: Pepparbiff

Efterrätt: Mockamousse

Fler recept inom Fromage, mousse ¤

Liknande recept som Chokladmousse, mokkamousse med crčme Chantilly