Latin: Coriandum sativum
coriander seeds = seed spice
graines de coriandre = épice de graines
semi del coriandolo = spezia di semi
Koriandersamen = Samengewürz
fruta de cilantro = especia de semillas
Koriander är en ettårig ört som kan bli 1 meter hög, vanligtvis dock kortare. Blommorna är vita och växer i flockar. De övre bladen är breda liknande bladpersilja. Det är en av de älsta kryddväxterna som odlats i Indien, Kina och Egypten. Fröna används torkad som krydda.
- Smak: Korianderfröna är inte kontroversiella som bladen. De torkade fröna har varma toner av apelsin- och citronskal, är lätt kryddig med en anings kamfer som ger en lätt medicinsk karaktär.
- Alternativ vara: Koriander färska blad, fänkålsfrön.
- Försäljning/säsong: Torkade korianderfrön säljs hel eller mald i handeln.
- Förvaring: Kryddan förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Lång hållbarhet.
Odla: Korianderfrön odlas på samma sätt som odling av blad, men man låter växten gå i blom. Det finns sorter som är avsedda för fröodling, dvs går i blom tidigt. Man sår direkt på friland på våren när jorden rett sig och skördar på hösten. Läs mer: Odla korianderfrön, Odla koriander.
SÅ ANVÄNDS KORIANDERFRÖ
Kryddan passar till, fisk (lax), kött (lamm), färs, grönsaker (tomater och champinjoner), soppor, risrätter, pajer och ägg, samt i ljust matbröd, till (sill-)inläggningar och i efterrätter t.ex. äppelkaka. Fröna kan med fördel rostas och den malda fettfräsas innan användning i matlagningen. Korianderfrön används mycket i Indien och Sydostasien. De används i matlagning som ensam krydda eller i sällskap med andra, t.ex. spiskummin, kanel och ingefära. Ingår i kryddblandningar som curry, garam masala och tabil. I Tyskland används kryddan bl.a. vid marinering av kål.
Läs mer
Recept med Korianderfrön
Det finns 41 recept med Korianderfrön
-
Friterade ostbollar
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Indisk kyckling tandori style (GI-recept)
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Lutfisk ”escabeche”, marinerad lutfisk med örtsallad och aioli
Tid: 30 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Jonas Dahlbom
-
Nepalesisk Dal Baath
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Primus
-
Kyckling i ugn med stjärnaniskompott
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grillad grönpepparlax i bit med crèmoli
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Brasiliansk kycklinggryta
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Avancerad sojasås
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Krämig majssoppa
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kycklingfilé med yoghurt och melonsallad
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan