Latin: Rubus idaeus

Engelsk översättning raspberry

Fransk översättning framboise

Italiensk översättning lampone

Tysk översättning Himbeere

Spansk översättning frambuesa

Hallon är en art i familj rosväxter och nära släkt med björnbär. Det är en flerårig halvbuske som kan bli 2 m hög. Stammen är upprätt, först örtartad, småborstig med endast små blad och först andra året bildas små vita blommor och bär. Det finns många olika sorters hallon.

Arten förekommer vild i Europas, Nordamerikas och Asiens nordliga delar. Den är allmän i Sverige och växer framför allt på steniga platser, hyggen m.m. Hyggen brukar några år efter avverkning invaderas av stora hallonbestånd, liksom mark efter en skogsbrand.

Bäret, är vanligen rött, men gula och svarta (USA) före­kommer. Det är ett  fruktförband av många små, svagt håriga stenfrukter. Mogna bär lossnar lätt från fästet.

Hallon har frisk, söt och lätt syrlig smak. Vilda har mer smak än odlade. Hallon äts naturell, som dessert, i tårtor och krämer. Lämpar sig väl till saft, sylt, gelé, likör och vin.

Säsong: Året om (import). Bäst juli (svenska). Spanien och Portugal oktober-december och april-juni, Holland juli-september, Sydafrika januari-mars.

Förvaras: Kallt, i kylskåp.

Hållbarhet: Kort. Går bra att frysa in.

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Naturhistoriska Riksmuseet

Recept med Hallon

Det finns 49 recept med Hallon