Hjortron

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hjortron

(multebär, snåttron)

Latin: Rubus chamaemorus

Engelsk översättning cloudberry

Fransk översättning chicouté, mûre arctique

Italiensk översättning mora di palude

Tysk översättning Moltebeere

Spansk översättning camemoro

Hjortron är en art i familj rosväxter, släkt med hallon och björnbär. Det är en låg flerårig ört, med krypande jord­stam, flikiga blad och kan bli 3 dm hög, dock vanligtvis ca 1 dm. Den har kort stjälk med en stor vit blomma.

Hjortron växer vilt i mossar och kärr på norra halvklotets kallare områden. I Sverige från Småland och rikligt i fjällområdena, där stora mängder plockas. Linné 1737: "Gossar och äfven andra äro mycket förtjusta i bären. Från Västerbotten sändes årligen en offantlig mängd syltade hjortron till Stockholm att användas som sallat".

Frukten är ett s.k. fruktförband av små stenfrukter. Den är först ljust gröngul, sedan klart röd, därefter orange, för att vid mognad gulna. De är rika på C-vitamin.

Frukten är saftigt och smaken friskt syrlig, med liten beska. Hjortron används till mylta, dvs mosade råa eller kokta, till sylt, gelé och saft, men även till likör. Friterad camembert och persilja med hjortronsylt är en klassiker.

Säsong: Augusti- september.

Förvaras kallt.

Hållbarhet: Någon vecka. Går bra att frysa.

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Naturhistoriska Riksmuseet

Recept med Hjortron

Det finns 7 recept med Hjortron