Rönnbär

Fotograf/bild: Film: AlterHedens Gårdsbutik & Rabarberi, rönnbär

Rönnbär

(rönnbär 1. vanlig rönn, nordrönn, lapprönn 2. äppelrönn, sötrönn, päronrönn 3. amerikansk rönn)

Latin: Sorbus 1. Sorbus aucuparia 2. Sorbus domestica 3. Sorbus americana

Engelsk översättning rowanberry 1. rowanberry, quickbeam 2. sorb tree, (true) service tree 3. american mountain-ash, dogberry

Fransk översättning baie de sorbier 1. sorbier, sorbier des oiseaux, oiseleurs 2. cormier, sorbier domestique 3. sorbier Amérique

Italiensk översättning bacche di sorbo 1. sorbo degli uccellatori 2. sorbo domestico 3. sorbo americano

Tysk översättning Vogelbeere 1. Eberesche, Drosselbeere, Krametsbeere 2. Speierling, Spierapfel 3. Amerikanische Vogelbeere

Spansk översättning bayas de serbal 1. serbal de los cazadores 2. serbal común, azarollo 3. serbal americano

Rönnsläktet (Sorbus) även kallat oxelsläktet, är ett släkte i familj Rosväxter (läs mer > Matbiologi frukt), Det omfattar ett 100-tal lövfällande arter som förekommer runtom på norra halvklotet tempererade områden i Europa, Asien och Nordamerika. Arterna delas in i två undersläkten - rönnar och oxlar som i sin tur består av 3-4 grupper. Därutöver olika hybrider. Man kan skilja på arterna genom att titta på bladen, rönnar har parflikiga blad och oxlar har hela blad (läs mer > Oxel). Rönnar och även oxlar blandas ofta samman med varandra trots att de är ganska olika varandra. Nedan tre vanligt förekommande rönnar.

  1. Rönn (Sorbus aucuparia) är hemmahörande i större delen av Europa, Nordafrika och i norra Asien till norra Kina. Den trivs i luftig skog, hagar och på stränder. Det är ett mindre träd 5-15 meter högt med smal stam och en löst utbredd krona. Bladen, som sitter parflikigt på ett lövfäste (stjälk), är smala och spetsiga. Höstfärgen är ofta intensivt röd. Blommorna är små gulvita sittande i klasar. Bären knappt 1 centimeter stora är röd-orangea när de mognat. Se film, klicka på "AlterHeden" under bilden ovan. Läs mer nedan.
  2. Äppelrönn (Sorbus domestica) är en större variant av rönn som blir 15-20 meter högt och cirka 1 meter bred. Arten är hemmahörande i Europa, men mer sydligt förekommande från nordösta Spanien, södra Frankrike, södra Tyskland, Italien, Ungern, Uikraina, på Balkan och i norra Turkiet. Sparsamt i andra landsdelar. Bladen liknar lönn men är större. Blommorna är vita samlade i klasar. Frukten som kallas rönnäpple blir cirka 3 centimeter lång, äppel- eller päronliknande. Se film via länk nedan.
  3. Amerikansk rönn (Sorbus americana) är hemmahörande i sydösta Kanada och nordöstra USA. Den är snarlik europeisk rönn till utseende, såväl träd som frukt. Den kan bli upp till 12 meter hög utmed kusten av sjöarna Lake Huron och Lake Superior, men är mer busklik i bergsterräng. Det amerikanska namnet mountain ash för att den är vanlig i bergsterräng och för att bladen liknar askträdets blad. Se film via länk nedan. 

RÖNNBÄR

Frukten från rönn kallas rönnbär och från äpplerönn kallas rönnäpple. Rönnen är mytomspunnen, bland annat var det guden Tors speciella träd i den fornnordiska mytologin. Den har förknippats med blixtnedslag, antingen som skydd mot, eller att den drar till sig blixten. Rikligt med rönnbär förebådar en kall, snörik vinter sägs det.
  • Biologi: Skenfrukt. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Europa och Nordamerika.
  • Frukt: Rönnbär får röd-orange färg, fruktköttet är hårt. Äppelrönn (rönnäpple) blir brun och sedan brunsvart vid mognad med mjuk-torrt fruktkött.
  • Mognad: Blommar på försommaren och mognar på senhösten. Rönnbär plockas sent, helst frostbitna. 
  • Smak: Rönnbär har sur-beskt oätlig smak även som mogen. Frukten från äppelrönn (rönnäpple) är ätbar när mogen, sötsur när brun och sötare när brunsvart.
  • Alternativ vara: Oxelbär, vinbär, krusbär.
  • Försäljning: Råa bär säljs inte i butik men kan vanligtvis köpas i form av gelé.
  • Förvaring: Svalt och torrt eller fryst. Lång hållbarhet.
Fågelbär: Det latinska namnet aucuparia är ett sammansatt ord av avis = fågel och capere = fånga, med innebörd fågelbär. Frukten benämns bland annat på tyska och franska som fågelbär.  Det är dock inte särskilt eftertraktat av fåglar så länge alternativ finns, utan är snarare nödproviant under stränga vinterperioder då bären hänger kvar på trädet.

Surt, sa räven om rönnbä
r är en svensk fabel i betydelsen det man inte kan få, talar man nedsättande om. Till exempel "av rikedom blir man inte lycklig". Talesättet hämtat från gamla grekiska fabler (det finns flera versioner) om Räven och druvorna. Phaedrus (15 f.Kr - 50 e.Kr.): När räven inte kunde nå druvor sa han "Åh, du är inte ens mogen än! Jag behöver inga sura druvor". Det finns olika varianter av fabeln i olika länder. I Sverige valdes rönnbär i stället för druvor för att druvor inte fanns i Sverige, rönnbären är mer svåråtkomligt och för att "räv" och "rönn" ljudmässigt passar ihop (alliteration).


SÅ ANVÄNDS RÖNNBÄR

Rönnbär äts inte rå utan användas främst till marmelad och gelé. Frukten från äppelrönn är ätbar när mogen. På 1700-talet gjordes brännvin av jästa rönnbär. Rönn förekommer ofta som prydnadsträd i trädgårdar och stadsmiljö. Virket är lust, hårt och starkt.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03

Läs mer

Matbiologi frukt

Oxel

Film: Service tree and fruit

Film: Mountain ash

Recept med Rönnbär

Det finns 1 recept med Rönnbär