Latin: Fragaria x ananassa

Engelsk översättning strawberry

Fransk översättning fraise

Italiensk översättning fragole

Tysk översättning Erdbeere

Spansk översättning fresa

Jordgubbe är ingen egen art, utan en korsning (hybrid) mellan en chilensk och en nordamerikanska art, det vill säga ananassmultron med scharlakanssmultron, som sedan korsats en gång till med parksmultron. Jordgubben uppstod i Frankrike för 200 år sedan. Det finns många nya varianter av jordgubbar och är en av de kommersiellt viktigaste frukterna. Växten är en upp till 3 dm hög vid ört/planta med trefingriga blad på mjuka stjälkar. Blommorna är vita. Frukten/bäret är en så kallad falsk frukt och består av en uppsvälld, köttig röd blomaxel, på vilken det sitter talrika pyttesmå nötter. Jordgubbar är rika på C-vitamin.

  • Karaktär och smak: Smaken, som de flesta väl känner till, är saftigt med lätt sötma.
  • Mognad:
  • Alternativ vara:
  • Försäljning/säsong: Förekommer till och från större delen av året, vanligast från april till augusti. Högsäsong midsommar - juli(svenska). Belgien april-december, Egypten januari-februari, Italien februari-mars.
  • Förvaring: Svalt, kylskåp. Kort hållbarhet, några dagar. Går bra att frysa in.

SÅ ANVÄNDS JORDGUBBAR

Ansa: Bästa sättet att noppa jordgubbar (ta bort blombladen) är att använda spetsen på en potatisskalare.

Jordgubbar äts naturell, som dessert, i bakverk, krämer, glass etc. och lämpar sig väl till saft och sylt. Säljs även konserverade i sockerlag, men är då väldigt söta, eller frysta med eller utan socker.

Läs mer

Naturhistoriska Riksmuseet

Recept med Jordgubbar

Det finns 55 recept med Jordgubbar