Vinbär

Fotograf/bild: pixabay ¤

Vinbär

(vinbär, ripsar, krusvinbär)

Latin: Ribes

Engelsk översättning currants

Fransk översättning grosseilles

Italiensk översättning ribes

Tysk översättning Johannisbeeren

Spansk översättning grosellas

Ripsar ("vinbärsfamiljen") omfattar över 150 vildväxande och odlade arter, hemmahörande i norra halvklotets kalla och tempererade områden. De är meterhöga lövfällande buskar, ibland med tornar (taggar). Bladen är skaftade, handflikiga. Blommorna är ensamma eller i klasar, hängande eller upprätta oftast gröngula. Frukten är ett vitt, gult, rött eller svart bär.

I Sverige finns krusbär (se dito), trädgårdsvinbär och skogsvinbär (se röda och vita vinbär) och svarta vinbär (se dito), samt ett par prydnadsbuskar. Vita vinbär är odlade former (mutationer) av "röda vinbär" med bleka bär. Krusvinbär är en korsning (hybrid) mellan krusbär och svarta vinbär. Röda och svarta vinbärsbuskar är vanligt förekommande i Svenska villaträdgårdar.


SÅ ANVÄNDS VINBÄR

De vinbär vi använder som föda är olika varianter av röda och svarta vinbär, odlade och vilda. Mest till gelé, sylt och saft. Ibland i bakverk och desserter. Svarta vinbär är klassisk smaksättare i brännvin och likör. Läs mer > Se respektive via länk nedan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-04

Läs mer

Röda och vita vinbär

Svarta vinbär

Om gelé

Om sylt

Om saft

Krusbär

Källa: Naturhistoriska Riksmuseet

Recept med Vinbär

Det finns 15 recept med Vinbär