Latin: Ribes
currants
grosseilles
ribes
Johannisbeeren
grosellas
Ripsar ("vinbärsfamiljen") omfattar över 150 vildväxande och odlade arter, hemmahörande i norra halvklotets kalla och tempererade områden. De är meterhöga lövfällande buskar, ibland med tornar (taggar). Bladen är skaftade, handflikiga. Blommorna är ensamma eller i klasar, hängande eller upprätta oftast gröngula. Frukten är ett vitt, gult, rött eller svart bär.
I Sverige finns krusbär (se dito), trädgårdsvinbär och skogsvinbär (se röda och vita vinbär) och svarta vinbär (se dito), samt ett par prydnadsbuskar. Vita vinbär är odlade former (mutationer) av "röda vinbär" med bleka bär. Krusvinbär är en korsning (hybrid) mellan krusbär och svarta vinbär. Röda och svarta vinbärsbuskar är vanligt förekommande i Svenska villaträdgårdar.
SÅ ANVÄNDS VINBÄR
De vinbär vi använder som föda är olika varianter av röda och svarta vinbär, odlade och vilda. Mest till gelé, sylt och saft. Ibland i bakverk och desserter. Svarta vinbär är klassisk smaksättare i brännvin och likör. Läs mer > Se respektive via länk nedan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-04
Läs mer
Källa: Naturhistoriska Riksmuseet
Recept med Vinbär
Det finns 15 recept med Vinbär
-
Grundrecept sylt av fasta bär - Blåbärssylt, krusbärssylt, vinbärssylt m.fl.
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Mormors inlagda ättiksgurka, västeråsgurka i ättikslag
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Basilikamarinerade vinbär (tillbehör)
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Klassisk Plum pudding, Christmas pudding
Tid: 1 tim (+ 5 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Röd vit eller svart vinbärssylt
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Enkel svart vinbärssås
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mormors inlagda saltgurka, västeråsgurka i saltlag
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Smoothie med banan och svarta vinbär
Tid: 5 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fläskfilé med kantareller och vinbär
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
The Duchess of Windsor´s Pork Cake, russinpaj med stekfläsk!
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan