Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 191

Kcal / portion: 267

GBR (GI) / port: 15
Recept: 3200 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 1%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Svarta vinbär 1.0 kilo 24%
eller dl cirka 17.0 dl Äts ej
Syltsocker 6.5 dl 76%
Vatten 2.0 dl 0%
Tillval:
Kockskolan:
Om sylt > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (25 min )
Vinbär är en så kallat fast bär (läs mer > Om sylt), som bör kokas med lite vatten så att bären inte bränns vid i botten. För detaljerad beskrivning se recept > Grundrecept sylt av fasta bär.
Klassisk tillagning av lätt omogna bär:
- Rensa och rengör bären i balja med vatten.
- Koka: Lägg bär och vatten i en kastrull. Ställ kastrullen på plattan och värm upp sakta. När sylten kokat upp tillsätts hallon och socker rörs ner. Låt sedan småkoka 10-15 minuter på låg värme utan att röra om. Rucka på kastrullen några gånger.
- Skumma: Tag bort skum med hålslev. Skum kan ge upphov till jäsning. Läs mer > Så skummar man.
- Tillsatser: Eventuella tillsatser som pektin och konserveringsmedel rörs ut med lite kokt sylt och tillsätts.
- Häll upp varm sylt i väl rengjorda burkar upp till kanten. Burkar med skruvlock vänds upp och ner. Då fäster locken tätt och fint.
- Förvara sylten svalt och mörkt, gärna i kylskåpet.
Tillagning av mogna bär med syltsocker:
- Rensa och rengör färska bär i balja med vatten. Varva bär och socker i en kastrull.
- Koka upp sakta och låt sedan småkoka i 5 minuter. Skumma noga.
- Häll upp sylten i varma och väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.
Passar som tillbehör till kötträtter, främst vilt. Fungerar även bra till efterrätter och frukostfil.
Kockens kommentar
För hållbarhet upp till ett halvår utan tillsats av konserveringsmedel måste sockerhalten utgöra minst 1/3-del av vikten bär inklusive tillsatt vatten. För längre hållbarhet behövs konserveringsmedel och mer socker. Pektinsocker som innehåller konserveringsmedel är hållbar 6-9 månader vid sockerandel 33% (med 50% = 1 år+).
Tillsatt | Sockermängd | (minst) | Vikt- | ||
Normtal | vatten/kg | g/kg bär | dl/L bär | dl/kg bär | andel |
Blöta bär *) | 0 dl | 500 g | 2,5 dl | 5,5 dl | 33% |
Fasta bär *) | 2 dl | 600 g | 3,5 dl | 6,5 dl | 33% |
*) Blöta bär (färska lätt omogna) väger cirka 500 g/L (hallon, jordgubbar, björnbär, boysen, åkerbär, hjortron, blåhallon, körsbär).
**) Fasta bär (färska lätt omogna) väger cirka 600 g/L (lingon, blåbär, havtorn, krusbär, slånbär, vinbär, även smultron).
Referensrecept
Fler recept inom Sylt ¤
Liknande recept som Röd vit eller svart vinbärssylt
-
Grundrecept sylt av blöta bär - Hallonsylt, jordgubbssylt, björnbärssylt m.fl.
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Grundrecept sylt av fasta bär - Blåbärssylt, krusbärssylt, vinbärssylt m.fl.
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kokt lingonsylt
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rårörda lingon, krösamos
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Drottningsylt med en touch av lime
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hallon- och vinbärssylt
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Björnbärssylt
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Tranbärssylt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Rårörda tranbär
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Cranberry sauce, tranbärssylt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan