Krusbär

Fotograf/bild: Thompson & Morgan

Krusbär

(stickelbär, krusvinbär)

Latin: Ribes uva-crispa

Engelsk översättning gooseberry

Fransk översättning groseille à maquereau

Italiensk översättning uva spina

Tysk översättning Stachelbeere

Spansk översättning uva espina, grosella silvestre

Krusbär är en art i familj stenbräckeväxter. Det är en buske ca 1 m hög, med taggig stam, handflikiga blad och med vita, små klockformade, hängande blommor. Den härstammar från Sydeuropa. I Sverige förekommer den förvildad allmänt upp till Uppland, men sällsynt norr därom. Den växer naturligt i backig och snårig terräng. 

Krusbär är en gammal kulturväxt och i Sverige troligtvis så tidigt som på 1500-talet. Det finns ett stort antal olika odlade varianter, numera även buskar utan taggar. Korsningar med amerikanska krusbär är vanliga.

Frukten/bäret är rundoval och grönt, gröngult, vinrött eller svart. Storleken varierar. Skalet är glatt ofta finhårigt och smaken sötsyrlig. Mogna äts de färska, i desserter, kokas till sylt, kräm, saft m m. De omogna bären innehåller pektin, vilket gör dem lämpliga till bl.a. gelé.

Säsong: Juli - augusti.

Förvaras: Kallt, i kylskåp. 

Hållbarhet: 2-3 veckor.
 
Krusvinbär är en hybrid (korsning) mellan krusbär och svarta vinbär. Bäret är svart, och smaken liknar krusbär.

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Naturhistoriska Riksmuseet

Recept med Krusbär

Det finns 2 recept med Krusbär