Krusbär

Fotograf/bild: Thompson & Morgan

Krusbär

(stickelbär, krusvinbär)

Latin: Ribes uva-crispa

Engelsk översättning gooseberry

Fransk översättning groseille à maquereau

Italiensk översättning uva spina

Tysk översättning Stachelbeere

Spansk översättning uva espina, grosella silvestre

Krusbär är en art i familj stenbräckeväxter. Det är en buske ca 1 m hög, med taggig stam, handflikiga blad och med vita, små klockformade, hängande blommor. Den härstammar från Sydeuropa. I Sverige förekommer den förvildad allmänt upp till Uppland, men sällsynt norr därom. Den växer naturligt i backig och snårig terräng. 

Förekomst: Krusbär är en gammal kulturväxt och i Sverige troligtvis så tidigt som på 1500-talet. Det finns ett stort antal olika odlade varianter, numera även buskar utan taggar. Korsningar med amerikanska krusbär är vanliga.

TEXT EJ KLAR

  • Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung
  • Frukt: Rundoval och grönt, gröngult, vinrött eller svart. Storleken varierar. Skalet är glatt ofta finhårigt
  • Mognad: Juli - augusti.
  • Smak: Sötsyrlig. Medel sockerhalt (c:a 9%) och medel andel syra (c:a 0,8%). Läs mer > Fruktsmak.
  • Alternativ vara
  • Försäljning
  • Jämförpris:
  • Förvaring: Kallt, i kylskåp. 2-3 veckor.
Krusvinbär är en hybrid (korsning) mellan krusbär och svarta vinbär. Bäret är svart, och smaken liknar krusbär.


SÅ ANVÄNDS KRUSBÄR

Mogna äts de färska, i desserter, kokas till sylt, kräm, saft m m. De omogna bären innehåller pektin, vilket gör dem lämpliga till bl.a. gelé.

Läs mer

Fruktsmak

Recept med Krusbär

Det finns 2 recept med Krusbär