Latin: Ribes uva-crispa
gooseberry
groseille à maquereau
uva spina
Stachelbeere
uva espina, grosella silvestre
Krusbär är en art i familj stenbräckeväxter. Det är en buske ca 1 m hög, med taggig stam, handflikiga blad och med vita, små klockformade, hängande blommor. Den härstammar från Sydeuropa. I Sverige förekommer den förvildad allmänt upp till Uppland, men sällsynt norr därom. Den växer naturligt i backig och snårig terräng.
Förekomst: Krusbär är en gammal kulturväxt och i Sverige troligtvis så tidigt som på 1500-talet. Det finns ett stort antal olika odlade varianter, numera även buskar utan taggar. Korsningar med amerikanska krusbär är vanliga.
TEXT EJ KLAR
- Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
- Ursprung:
- Frukt: Rundoval och grönt, gröngult, vinrött eller svart. Storleken varierar. Skalet är glatt ofta finhårigt
- Mognad: Juli - augusti.
- Smak: Sötsyrlig. Medel sockerhalt (c:a 9%) och medel andel syra (c:a 0,8%). Läs mer > Fruktsmak.
- Alternativ vara:
- Försäljning:
- Jämförpris:
- Förvaring: Kallt, i kylskåp. 2-3 veckor.
SÅ ANVÄNDS KRUSBÄR
Mogna äts de färska, i desserter, kokas till sylt, kräm, saft m m. De omogna bären innehåller pektin, vilket gör dem lämpliga till bl.a. gelé.
Läs mer
Recept med Krusbär
Det finns 2 recept med Krusbär
-
Krusbärskräm, krusbärskompott
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Grundrecept sylt av fasta bär - Blåbärssylt, krusbärssylt, vinbärssylt m.fl.
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia