Latin: Ribes uva-crispa
gooseberry
groseille à maquereau
uva spina
Stachelbeere
uva espina, grosella silvestre
Krusbär är en art i familj stenbräckeväxter. Det är en buske ca 1 m hög, med taggig stam, handflikiga blad och med vita, små klockformade, hängande blommor. Den härstammar från Sydeuropa. I Sverige förekommer den förvildad allmänt upp till Uppland, men sällsynt norr därom. Den växer naturligt i backig och snårig terräng.
Krusbär är en gammal kulturväxt och i Sverige troligtvis så tidigt som på 1500-talet. Det finns ett stort antal olika odlade varianter, numera även buskar utan taggar. Korsningar med amerikanska krusbär är vanliga.
Frukten/bäret är rundoval och grönt, gröngult, vinrött eller svart. Storleken varierar. Skalet är glatt ofta finhårigt och smaken sötsyrlig. Mogna äts de färska, i desserter, kokas till sylt, kräm, saft m m. De omogna bären innehåller pektin, vilket gör dem lämpliga till bl.a. gelé.
Säsong: Juli - augusti.
Förvaras: Kallt, i kylskåp.
Hållbarhet: 2-3 veckor.
Krusvinbär är en hybrid (korsning) mellan krusbär och svarta vinbär. Bäret är svart, och smaken liknar krusbär.
Läs mer
Recept med Krusbär
Det finns 2 recept med Krusbär
-
Grundrecept sylt av fasta bär - Blåbärssylt, krusbärssylt, vinbärssylt m.fl.
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Krusbärskräm, krusbärskompott
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Arla