Blåhallon

Fotograf/bild: Francini Mycologie

Blåhallon

(salmbär, krypbjörnbär)

Latin: Rubus caesius

Engelsk översättning European dewberry

Blåhallon (Rubus caesius, artnamnet caesius = blågrå syftar på frukternas färg), är en halvbuske, ofta med nedliggande stammar, tillhörande hallonsläktet (Rubus). Stammen är trind och örtartad. Årsskotten är rotslående och blåhallon kan på så sätt klä in stora ytor. Bladen är trefingrade och skrynkliga.

Förekomst: Blåhallon växer i större delen av Europa och i norra Asien. Den trivs speciellt i kalkhaltig jord. Vanligt förekommande i Skåne och på Gotland, men finns även i kustnära områden som i Bohuslän och runt Mälaren. Sällsynt i inlandet (PS enligt vår medlem Annie Algstrand finns det gott om blåhallon i Tokarps blandskog i Linköpings kommun).

Frukten: Blåhallon blommar från juni till augusti med stora vita blommor. Frukten är svart med karaktäristisk blådaggig (mattblå yta) och lossnar inte från blomaxeln när de är mogna. På Gotland kallas frukten salmbär.

  • Karaktär och smak: Frukten är sur och inte lika smakrik som hallon och björnbär.
  • Mognad: Frukten mognar i augusti.
  • Alternativ vara: Björnbär eller hallon om sötma önskas, tranbär eller hjortron om syra är att föredra. 
  • Försäljning: Kan förekomma lokalt i Skåne eller på Gotland.
  • Förvaring: Några dagar. Går bra att frysa in.

Krypbjörnbär: Genom hybridisering (korsning) mellan blåhallon och björnbär har de så kallade krypbjörnbären (Rubus subg. Rubus sect. Corylifolii) uppstått.


SÅ ANVÄNDS BLÅHALLON


Blåhallon används främst till sylt och är klassiskt i de gotlänska specialiteterna Saffranspannkaka (se recept > Gotlänsk saffranspannkaka) och Polhemsbakelse (läs mer > Om smördegsbakelser).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-06

Läs mer

Om smördegsbakelser

Recept med Blåhallon

Det finns 2 recept med Blåhallon