Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 65

Kcal / portion: 66

GBR (GI) / port: 0
Recept: 330 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 1%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Lök gärna schalottenlök 2.0 styck Äts ej
Morot 1.0 styck Äts ej
Stjälkselleri 0.5 stjälk Äts ej
Matfett till stekning 1.0 msk 30%
Rött vin 3.0 dl 70%
Vatten 8.0 dl 0%
Oxfond koncentrerad 2.0 msk 12%
Vattenreduktion -5.0 dl -0%
Svarta vinbär 2.0 msk 4%
Kockskolan:
Om mörka såser > Äts ej
Om vinsåser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Skala och hacka lök och morot. Hacka selleri.
- Fräs lök, morot och selleri i matfett några minuter tills löken är glansig (ej bränd).
- Tillsätt vatten+fond och rödvin. Reducera (koka ner) till halv volym. Sila såsen. Värm på.
- Vispa ner lite matlagningsmjöl om tjockare sås önskas. Låt koka i 3 minuter.
- Ta av kastrullen från plattan. Smaka gärna av med (silad) steksky. Red med (vispa ner) en smörklick. Tillsätt vinbär.
Passar till
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Enkel svart vinbärssås
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan