Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 65
 
    
                Kcal / portion: 66
 
    
                GBR (GI) / port: 0
Recept: 330 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 1%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Lök gärna schalottenlök 2.0 styck Äts ej
Morot 1.0 styck Äts ej
Stjälkselleri 0.5 stjälk Äts ej
Matfett till stekning 1.0 msk 30%
Rött vin 3.0 dl 70%
Vatten 8.0 dl 0%
Oxfond koncentrerad 2.0 msk 12%
Vattenreduktion -5.0 dl -0%
Svarta vinbär 2.0 msk 4%
Kockskolan:
Om mörka såser > Äts ej
Om vinsåser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Skala och hacka lök och morot. Hacka selleri.
- Fräs lök, morot och selleri i matfett några minuter tills löken är glansig (ej bränd). 
- Tillsätt vatten+fond och rödvin. Reducera (koka ner) till halv volym. Sila såsen. Värm på.
- Vispa ner lite matlagningsmjöl om tjockare sås önskas. Låt koka i 3 minuter. 
- Ta av kastrullen från plattan. Smaka gärna av med (silad) steksky. Red med (vispa ner) en smörklick. Tillsätt vinbär.
Passar till
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Enkel svart vinbärssås
- 
                
                    Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsåsTid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child 
- 
                
                    Jus lié, avredd skyTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärningTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fondTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssåsTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Mannerströms rödvinssås ¤Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström 
- 
                
                    Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssåsTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssåsTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffelSvårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child 
- 
                
                    Sås av stekskyTid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              