Lägg till ingredienser

Antal dl: 20

Svarta vinbär

15.0 

dl

Strösocker

14.0 

dl

Vatten

8.5 

dl

Vattenreduktion

-8.0 

dl

 

Alternativ:

 

Te (bryggt)

 

 

Syltsocker

 

 

Smör

25.0 

gram

Konjak/brandy

 

 

 

Kockskolan:

 

Om marmelad >

 

 

Så kokas marmelad >

 

 

Pektinprov >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

Om värmekonservering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 295

Kcal / portion: 310

GBR (GI) / port: 29

Recept: 6191 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 2%

Kolhydrater: 67%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 105 gram)

Ingredienser

Visa:

Svarta vinbär 15.0 dl 11%

Strösocker 14.0 dl 86%

Vatten 8.5 dl 0%

Vattenreduktion -8.0 dl -0%

 

Alternativ:

Te (bryggt) 0%

Syltsocker 0%

Smör 25.0 gram 3%

Konjak/brandy 0%

 

Kockskolan:

Om marmelad > Äts ej

Så kokas marmelad > Äts ej

Pektinprov > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Om värmekonservering > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

Se film, klicka på "Titlis" under bilden ovan.

  1. Förbered: Lägg en liten tallrik i kylskåpet eller i kylen. Rensa bären fri från stjälkar och annat skräp. Rengör burkar med lock. Koka dem om marmeladen skall långtidsförvaras (läs mer > Om värmekonservering).
  2. Koka upp bär med vatten i en stor kastrull som inte fylls till mer än hälften. Låt sedan sjuda på svag värme utan lock i 40 minuter. Rör om emellanåt.
  3. Tillsätt socker och eventuella smaksättare. Låt koka upp och låt sedan koka häftigt i cirka 10 minuter. Akta så att det inte kokar över.
  4. Smaksättning: I filmen tillsätts en klick smör. Marmeladen kan smaksättas på olika sätt, till exempel med bryggt tevatten att koka bären i, en skvätt konjak eller annat enligt egen smak.
  5. Pektinprov: Sänk värmen och gör ett pektinprov. Koka i ytterligare 5 minuter om provet inte geleat sig (läs mer > Pektinprov).
  6. Häll marmeladen på väl rengjorda burkar. Fyll ända upp och förslut med lock. Marmeladen är god på smörgås, till filmjölk och flingor, eller som tillbehör till kött.

Kockens kommentar

Svarta vinbär kan kokas utan pektintillsats, särskilt om de är lätt omogna. Syltsocker är ett alternativ om bären är mycket mogna, varvid bär med socker kokas cirka 15 minuter innan pektinprov görs. Sådan marmelad blir lite klumpig eftersom bären inte kokar lika länge. Läs mer > Så kokas marmelad.

Vattenreduktion = den mängd vatten som förångas vid kokning. Läs mer > Om vattenreduktion.

Alternativ

Vinbärsgelé

Fler recept inom Marmelad, curd ¤

Liknande recept som Svart vinbärsmarmelad