Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 209
 
    
                Kcal / portion: 246
 
    
                GBR (GI) / port: 16
Recept: 2464 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Apelsin hel 1.0 kilo 14%
Citron juice+fruktkött 2.0 styck 4%
Vatten 0.5 liter 0%
Strösocker 0.5 kilo 82%
Vattenreduktion -7.0 dl -0%
Tillval:
Vaniljstång 1.0 styck 0%
Kockskolan:
Om marmelad > Äts ej
Så kokas marmelad > Äts ej
Pektinprov > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 2 tim )
Se film, klicka på "apelsinmarmelad" under bilden.
- Rengör apelsiner och citroner väl. Dela dem oskalade i fyra bitar. Skär bort mittenhinnan och ta bort kärnor. Skiva frukten på tvären i smala bitar.
- Lägg frukt, socker och vatten i en stor tjockbottnad kastrull. Halvera vaniljstången på längden och tillsätt om vaniljsmak önskas.
- Låt koka upp, sänk värmen och låt småkoka i 1-2 timmar. Gör pektinprov (se dito).
- Häll het marmelad i väl rengjorda burkar och sätt på lock. Förvaras bäst i kylskåp. 
Kockens kommentar
Det här receptet är med hela skal. För finare marmelad tas bara orange och gult ytskal med (se recept > GB-gubbens apelsinmarmelad). Läs mer > Om marmelad.Vattenreduktion = avdunstat vatten. Reduktionen anges för att få rätt mängd färdiglagad marmelad och korrekta näringsvärden. Läs mer > Om vattenförändringar.
Alternativ
Fler recept inom Marmelad, curd ¤
Liknande recept som Enkel apelsinmarmelad med hela skal
- 
                
                    Marmelad grundreceptTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Apelsinmarmelad med syltsocker, grundreceptTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Enkel apelsinmarmelad med hela skalTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Klassisk apelsinmarmelad, GB-gubbens apelsinmarmelad med citronTid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Orange marmelade, klassisk engelsk apelsinmarmelad med skalTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Confiture de prunes mirabelles, mirabellemarmeladTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Apple butter, amerikansk äppelmarmeladTid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Svart vinbärsmarmeladTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Nyponmarmelad med syltsockerTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker 
- 
                
                    Nyponmarmelad, nyponpuré, nyponsaft på engelskt visTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              