Foto: Film: Baking a Moment, apple butter
Apple butter, amerikansk äppelmarmelad
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 154
Kcal / portion: 163
GBR (GI) / port: 12
Recept: 1627 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 36%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Äpple kokäpplen 2.0 kilo 47%
Äppelcidervinäger 3.0 dl 6%
Vatten 5.0 dl 0%
Farinsocker 2.5 dl 45%
Kanel mald 3.0 tsk 1%
Kryddnejlika mald 1.0 tsk 0%
Salt 0.5 tsk 0%
Citronskal rivet 1.0 msk 1%
Citronjuice 3.0 msk 1%
Vattenreduktion -16.0 dl -0%
Tillval:
Kryddpeppar 0%
Kockskolan:
Om vattenförändringar > Äts ej
Pektin (pulver) Äts ej
Matkvarn > Äts ej
Passervagga > Äts ej
Om marmelad > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
Se film, klicka på "Baking a Moment" under bilden ovan. Filmreceptet som är enklare avviker från detta recept, se kommentar.- Förbered: Skär bort bruna fläckar och skär äpple i fjärdedelar (med skal och kärnhus). Lägg i en bredbottnad stekkastrull (tjockbottnad). Tillsätt äppelcidervinäger och vatten (eller äppelcider, se kommentar).
- Koka upp, sänk värmen och låt sedan småkoka tills äpplena är mjuka i cirka 20 minuter. Ta av från värmen.
- Passera: Pressa moset genom en passervagga, sil eller hushållskvarn (matkvarn). Mixa om finare konsistens önskas. Lägg tillbaka i kastrull.
- Tillsätt socker, kanel, kryddnejlika och lite salt, samt kryddpeppar om så önskas. Riv citronskal och pressa citron. Rör om och smaka av.
- Koka upp och låt sedan småkoka på medellåg värme utan lock till brun färg och lagom konsistens vilket tar 1-2 timmar. Testa på en kylskåpskall tallrik. Rör om regelbundet så att marmeladen inte bränns vid i botten av kastrullen.
- Häll upp i rengjorda, sterila burkar med lock. Fyll ända upp till kanten, sätt på lock och vänd upp och ner på burken. Låt svalna. Läs mer > Om marmelad.
Kockens kommentar
Äppelmarmelad är ett alternativ till äppelmos och ett bra sätt att ta hand om fallfrukt och överskott av äpplen. I filmen skalas äpplena och kärnhuset tas bort, men mycket av smaken och pektin försvinner därvid (läs mer > Pektin). I filmen används äppelcider i stället för vinäger och vatten vilket är ett bra alternativ.Kokäpplen är äppelsorter som lämpar sig extra bra till mos och gelé, till exempel sommaräpplen. De är extra syrliga och blir mjuka vid tillagning. Vissa dessertäpplen som Golden Delisious, Granny Smith och Gravensteiner kan också användas. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Vattenreduktion: För att omvandla den kokta äppelmassan till kladdig marmelad måste merparten av vätskan kokas bort, förångas. Anges i receptet för att få korrekt mängdberäkning och korrekta näringsvärden vilket sker automatiskt. Läs mer > Om vattenreduktion.
Alternativ
Fler recept inom Marmelad, curd ¤
Liknande recept som Apple butter, amerikansk äppelmarmelad
-
Marmelad grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Apelsinmarmelad med syltsocker, grundrecept
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel apelsinmarmelad med hela skal
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk apelsinmarmelad, GB-gubbens apelsinmarmelad med citron
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Orange marmelade, klassisk engelsk apelsinmarmelad med skal
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Confiture de prunes mirabelles, mirabellemarmelad
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Apple butter, amerikansk äppelmarmelad
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svart vinbärsmarmelad
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nyponmarmelad med syltsocker
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Nyponmarmelad, nyponpuré, nyponsaft på engelskt vis
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan