Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 216
 
    
                Kcal / portion: 234
 
    
                GBR (GI) / port: 9
Recept: 1405 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 38%
Fibrer: 15%
Ingredienser
Nypon hela 800.0 gram 46%
Vatten 0.5 dl 0%
Citronjuice 1.0 msk 0%
Syltsocker 2.0 dl 54%
Kockskolan:
Så skummar man > Äts ej
Allemansrätten > Äts ej
Kock: Dansukker
Tillagning (45 min )
- Ansa: Skölj nypon och använd en liten vass kniv och skär bort blomfästet. Dela nyponen på mitten och rensa bort kärnorna med en liten sked eller händerna. Se kommentar.
- Koka nypon och vatten under lock tills de blivit mosiga. Rör om då och då så att smeten inte bränns vid. Tillsätt mer vatten vid behov.
- Tillsätt citronjuice och syltsocker och låt småkoka i ytterligare 5 minuter så att sockret löses upp.
- Skumma och häll upp marmeladen i en varm och väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt. Läs mer > Så skummar man.
- Passar utmärkt till ostbrickan.
Kockens kommentar
Det tar lite tid att rensa nyponen men det är värt det i slutändan. Använd gärna plasthandskar för att fröna har små hudirriternade hår. Man kan hoppa över detta arbetsmoment och koka hela bär som då måste passeras när de är kokta. Man behöver inte heller skumma marmeladen, men marmeladen enligt Danzukkers recept får finare, slätare konsistens. Jämför recept Nyponmarmelad på engelskt vis.Nypon kallas frukten från vildrosor, trädgårdsrosor får inga nypon. Alla slags nypon är ätbara. Nyponbuskar växer gärna på soliga platser i skogsbryn, backar och hagar, eller på igenväxande ängsmark. Vanliga även i stadsområden. I Sverige, Norge, Island och Finland har alla rätt att plocka bär, men inte i Danmark. Läs mer > Allemansrätten. Läs mer om nypon, klicka på nypon i ingredienslistan.
Kunskapskokboken 2023-03
Alternativ
Fler recept inom Marmelad, curd ¤
Liknande recept som Nyponmarmelad med syltsocker
- 
                
                    Marmelad grundreceptTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Apelsinmarmelad med syltsocker, grundreceptTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Enkel apelsinmarmelad med hela skalTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Klassisk apelsinmarmelad, GB-gubbens apelsinmarmelad med citronTid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Orange marmelade, klassisk engelsk apelsinmarmelad med skalTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Confiture de prunes mirabelles, mirabellemarmeladTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Apple butter, amerikansk äppelmarmeladTid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Svart vinbärsmarmeladTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Nyponmarmelad med syltsockerTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker 
- 
                
                    Nyponmarmelad, nyponpuré, nyponsaft på engelskt visTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                              