Nyponmarmelad, nyponpuré, nyponsaft på engelskt vis

Foto: Film: Clean Food Living, rose hip jam

Nyponmarmelad, nyponpuré, nyponsaft på engelskt vis

Lägg till ingredienser

Antal dl: 9

Nypon hela

10.0 

dl

Vatten

10.0 

dl

Strösocker

3.0 

dl

Vattenreduktion

-6.0 

dl

 

Tillvalsalternativ:

 

Honung

2.5 

dl

Citronjuice

 

 

Kanel

 

 

Potatismjöl

 

 

 

Kockskolan:

 

Trådsil >

 

 

Passerkvarn >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 166

Kcal / portion: 181

GBR (GI) / port: 7

Recept: 1628 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 33%

Fibrer: 7%

(Tillagad portion: 109 gram)

Ingredienser

Visa:

Nypon hela 10.0 dl 30%

Vatten 10.0 dl 0%

Strösocker 3.0 dl 70%

Vattenreduktion -6.0 dl -0%

 

Tillvalsalternativ:

Honung 2.5 dl Äts ej

Citronjuice Äts ej

Kanel Äts ej

Potatismjöl Äts ej

 

Kockskolan:

Trådsil > Äts ej

Passerkvarn > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på " Clean Food Living" under bilden ovan.

  1. Ansa: Skölj bären rena under rinnande vatten. Snoppa (ta bort) blomfäste och skaft från bären.
  2. Koka: Lägg bären i en kastrull. Tillsätt vatten. Låt koka upp och låt sedan sjuda på svag värme tills bären är mosiga (cirka 30 minuter). Akta så att det inte kokar torrt samtidigt som kvarvarande mängd vätska inte skall vara mer än bärmängden. Ta av kastrullen från värmen.
  3. Passera: Pressa ut så mycket saft och fruktkött som möjligt genom en trådsil med hjälp av en träslev eller soppslev, helst direkt ner i kastrullen. Alternativ använd en passerkvarn.
  4. Puré (marmelad): Koka smeten på svag värme under omrörning så att den inte bränns vid. Koka tills vätskan försvunnit och bara lös massa finns kvar.
  5. Sockra: Tillsätt mängd socker enligt egen smak (se kommentar). Låt sjuda en stund under omrörning så att sockret löses upp. I filmen anges honung som ett alternativ. Smaksätt med citronjuice och kanel om så önskas. Kan också användas utan socker vid direkt konsumtion. 
  6. Tillsätt lite vatten om smeten är för trögflytande. Är den för lös kokas den lite till eller så kan man tillsätta lite stärkelsemjöl (potatismjöl).
  7. Häll upp i serveringsskål eller på väl rengjorda burkar med lock för framtida användning. Fyll ända upp till kanten och skruva på locket. 
  8. Servering: Osockrad nyponpuré är gott tillbehör till mat. Sockrad puré kan användas till soppa, saft med tillsatt vatten eller som marmelad.

Kockens kommentar

Socker fungerar som konserveringsmedel. Skall purén sparas i några veckor räcker halv mängd socker i förhållande till nyponsmeten. Skall den förvaras i mer än ett halvår tillsätts lika delar socker som puré. Osockrad och lättsockrad puré kan också förvaras fryst en längre tid.

NyponPå medeltiden odlade man nyponbuskar i närheten av huset för att de vassa taggarna skyddade mot häxor och andra onda varelser. Först i början på 1900-talet blev bären populära och uppskattades som vitamin­tillskott särskilt under krigsårens ransonerings­tider såväl i England som i Skandinavien och Ryssland. Läs mer, klicka på nypon i ingredienslistan.

Vattenrduktion = bortkokad vätska. Läs mer > Om vattenreduktion.

Kunskapskokboken 2023-03

Alternativ

Nyponmarmelad med syltsocker

Syltade nypon

Enkel nyponmarmelad till grillat

Klassisk nyponsoppa

Fler recept inom Marmelad, curd ¤

Liknande recept som Nyponmarmelad, nyponpuré, nyponsaft på engelskt vis