Klassisk nyponsoppa med mandelbiskvier och vispad grädde.

Foto: Pål Allan, Svenska Institutet ¤ Film: Swedish Spoon

Klassisk nyponsoppa med mandelbiskvier och vispad grädde.

Lägg till ingredienser

Portioner ā 3 dl: 5

Nypon hela

2.0 

liter

Vatten

1.2 

liter

Strösocker

2.0 

msk

 

Tillval:

 

Potatismjöl

 

 

 

Tillbehör:

 

Vispgrädde

1.5 

dl

Mandelbiskvier

100.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om biskvier >

 

 

Om soppor >

 

 

Om fruktsoppa, -kräm >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 105

Kcal / portion: 409

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2046 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 4%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 8%

(Tillagad portion: 390 gram)

Ingredienser

Visa:

Nypon hela 2.0 liter 47%

Vatten 1.2 liter 0%

Strösocker 2.0 msk 6%

 

Tillval:

Potatismjöl 0%

 

Tillbehör:

Vispgrädde 1.5 dl 26%

Mandelbiskvier 100.0 gram 21%

 

Kockskolan:

Om biskvier > Äts ej

Om soppor > Äts ej

Om fruktsoppa, -kräm > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

Se film, klicka på "Swedish Spoon" under bilden ovan.

  1. Skölj bären ordentligt. Plocka bort en del blad, men det gör inget om en del kommer med.
  2. Koka: Lägg i stor kastrull och fyll på med vatten så att det gott och väl täcker. Koka upp och låt småkoka en halvtimme eller mer tills bären blivit mosiga.
  3. Mosa med sked eller potatisstöt. Låt koka lite till och fyll på med vatten så att det hela tiden är en ganska lös soppa. 
  4. Passera i omgångar soppan först genom ett pastasåll, sedan genom en trådsil. Pressa massan med stor (sopp-)slev för att få ut så mycket fruktsaft som möjligt.
  5. Smaka av med socker enligt egen smak. Kan ätas osötad. Späd med vatten om soppan är för tjock. Koka ner eller tillsätt lite potatismjöl om den är för tunn och låt småkoka några minuter.
  6. Servera: Soppan kan ätas varm eller kall som den är. Klassiska tillbehör är små mandelbiskvier och vispad grädde. Naturell är soppan utmärkt god som sås till söta efterrätter som vaniljglass. Ett litet snapsglas med soppan serverad till tapasrätter eller dylikt är ett alternativ. Den bör därvid vara osötad eller lättsötad.
  7. Förvara: Soppan förvaras i kylskåp en vecka eller längre beroende på mängden tillsatt socker. Soppan kan frysas i upp till 1 år. 

Kockens kommentar

Nyponsoppa är en svensk klassiker som var mycket populär under världskrigsårens ransonering i början av 1900-talet. Soppan har en intressant smak som tilltalar både barn och vuxna. Färdig nyponsoppa och nyponpulver förekommer i handeln, men godast blir soppan från bär man plockat själv.

Det finns gott om nypon att plocka på norra halvklotet i soliga lägen, även i storstäder. Plocka på hösten när det är härligt röd-orangea och samla bären i frysen. Bären skall vara "frostnupna" vilket de är efter första nattfrosten, men det fungerar lika bra om man lägger dem i frysen. Förr ansade man bären, snoppade, kärnade ur och torkade. Det ger mer jos, men är arbetsamt. Hoppa över detta, använd bären som de är. Läs mer, klicka på ingrediens nypon.

Kunskapskokboken 2023-03

Alternativ

Nyponmarmelad, nyponpuré

Nyponmarmelad med syltsocker

Enkel nyponmarmelad till grillat

Syltade nypon

Fler recept inom Fruktsoppa, fruktkräm, kompott

Liknande recept som Klassisk nyponsoppa med mandelbiskvier och vispad grädde.