Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 47

Kcal / portion: 141

GBR (GI) / port: 2
Recept: 565 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Rabarber fryst 700.0 gram 15%
Strösocker 1.0 dl 67%
Vatten 4.0 dl 0%
Tillval:
Potatismjöl 2.5 msk 18%
Tillbehörsalternativ:
Mjölk 0%
Vispgrädde 0%
Glass 0%
Kockskolan:
Om fruktkräm, kompott > Äts ej
Om oxalsyra > Äts ej
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Skala rabarbern om den är grov. Skiva rabarbern i små bitar. Grov rabarber känns trådig om större bitar.
- Häll vatten, socker och rabarber i kastrull. Sjud (koka) på svag värme tills rabarbern mjuknat, cirka 10 minuter.
- För tjockare kräm: Rör ut potatismjöl i lite vatten. Tillsätt lite i taget under omrörning. Låt krämen koka upp.
- Servera kompotten varm eller kall, lätt sockrad med mjölk, grädde eller glass.
Kockens kommentar
Bästa resultat ger grova rabarberstjälkar. Späda stjälkar ger inte samma fyllighet. Grova stjälkar bör dock skalas och skivas tunt för att inte bli för "trådigt". Koka rabarber i rostfri kastrull, ej i aluminiumkastrull.
Rabarber innehåller oxalsyra vilket ger den besk-syrlig smak. Oxalsyra i rabarber och andra växter är inte giftig för friska människor, men personer med njurproblem rekommenderas att inte äta rabarber. Läs mer > Om oxalsyra.
Alternativ
Fler recept inom Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
Liknande recept som Rabarberkräm, rabarberkompott
-
Saftsoppa, saftkräm
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Blåbärssoppa, blåbärskräm
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Klassisk nyponsoppa med mandelbiskvier och vispad grädde.
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Äppelsoppa eller äppelkräm med äppelkrutong
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Körsbärssoppa, kräm, kompott, spottsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Soupe de melon, melonsoppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags fruktkompott, fruktkräm av torkad frukt
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Arla
-
Äppelkräm med kardemummaskorpor
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rabarberkräm, rabarberkompott
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Krusbärskräm, krusbärskompott
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla