Rabarberkräm, rabarberkompott

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rabarberkräm, rabarberkompott

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Rabarber fryst

700.0 

gram

Strösocker

1.0 

dl

Vatten

4.0 

dl

 

Tillval:

 

Potatismjöl

2.5 

msk

 

Tillbehörsalternativ:

 

Mjölk

 

 

Vispgrädde

 

 

Glass

 

 

 

Kockskolan:

 

Om fruktkräm, kompott >

 

 

Om oxalsyra >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 47

Kcal / portion: 141

GBR (GI) / port: 2

Recept: 565 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 298 gram)

Ingredienser

Visa:

Rabarber fryst 700.0 gram 15%

Strösocker 1.0 dl 67%

Vatten 4.0 dl 0%

 

Tillval:

Potatismjöl 2.5 msk 18%

 

Tillbehörsalternativ:

Mjölk 0%

Vispgrädde 0%

Glass 0%

 

Kockskolan:

Om fruktkräm, kompott > Äts ej

Om oxalsyra > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Skala rabarbern om den är grov. Skiva rabarbern i små bitar. Grov rabarber känns trådig om större bitar.
  2. Häll vatten, socker och rabarber i kastrull. Sjud (koka) på svag värme tills rabarbern mjuknat, cirka 10 minuter.
  3. För tjockare kräm: Rör ut potatismjöl i lite vatten. Tillsätt lite i taget under omrörning. Låt krämen koka upp.
  4. Servera kompotten varm eller kall, lätt sockrad med mjölk, grädde eller glass.

Kockens kommentar

Bästa resultat ger grova rabarberstjälkar. Späda stjälkar ger inte samma fyllighet. Grova stjälkar bör dock skalas och skivas tunt för att inte bli för "trådigt". Koka rabarber i rostfri kastrull, ej i aluminium­kastrull.

Rabarber innehåller oxalsyra vilket ger den besk-syrlig smak. Oxalsyra i rabarber och andra växter är inte giftig för friska människor, men personer med njur­problem rekommenderas att inte äta rabarber. Läs mer > Om oxalsyra.

Alternativ

Gammaldags fruktkräm

Krusbärskräm, kompott

Jordgubbskräm

Fler recept inom Fruktsoppa, fruktkräm, kompott

Liknande recept som Rabarberkräm, rabarberkompott