Blåbärssoppa, blåbärskräm

Foto: Lidijas Love

Blåbärssoppa, blåbärskräm

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Soppa:

 

Blåbär

0.5 

liter

Strösocker

0.5 

dl

Vatten

7.0 

dl

Potatismjöl

2.0 

msk

 

Kräm:

 

Blåbär

0.5 

liter

Strösocker

0.5 

dl

Vatten

5.0 

dl

Potatismjöl

3.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Mjölk

2.0 

dl

Grovskorpa

8.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om fruktsoppa, -kräm >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 67

Kcal / portion: 406

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1623 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 1%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 605 gram)

Ingredienser

Visa:
Soppa:

Blåbär 0.5 liter 10%

Strösocker 0.5 dl 12%

Vatten 7.0 dl 0%

Potatismjöl 2.0 msk 5%

 

Kräm:

Blåbär 0.5 liter 10%

Strösocker 0.5 dl 12%

Vatten 5.0 dl 0%

Potatismjöl 3.0 msk 7%

 

Tillbehör:

Mjölk 2.0 dl 7%

Grovskorpa 8.0 styck 25%

 

Kockskolan:

Om fruktsoppa, -kräm > Äts ej

Kock:

Tillagning (30 min )

  1. Koka upp socker och vatten i en kastrull.
  2. Lägg i bären och koka dem 2-3 minuter. Smaka av.
  3. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Ta av kastrullen från värmen och vispa mer mjölvattnet lite i taget. Låt koka upp.
  4. Häll upp och låt svalna. Äts ljummen eller kall, naturell eller med mjölk. Skorpor är traditionellt tillbehör, men allt som är krispigt passar till.
  5. Strö över lite socker om soppan inte äts direkt, så blir det inte "skinn" på ytan.

Kockens kommentar

Används frysta sockrade bär utesluts eller minskas sockermängden. Blåbärssoppa är klassisk rätt serverad till skidåkarna i Vasaloppet. Soppan är dessutom känd för att stabilisera magen vid magsjuka. Skillnaden mellan soppa och kräm är konsistensen. Läs mer > Om fruktsoppa/-kräm.

Alternativ

Saftsoppa, saftkräm

Klassisk nyponsoppa

Körsbärssoppa, kompott

Gammaldags fruktkräm

Fler recept inom Fruktsoppa, fruktkräm, kompott

Liknande recept som Blåbärssoppa, blåbärskräm