
Foto: Pål Allan, Svenska Institutet ¤ Film: Swedish Spoon
Klassisk nyponsoppa med mandelbiskvier och vispad grädde.
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 105

Kcal / portion: 409

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2046 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 4%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 8%
Ingredienser
Nypon hela 2.0 liter 47%
Vatten 1.2 liter 0%
Strösocker 2.0 msk 6%
Tillval:
Potatismjöl 0%
Tillbehör:
Vispgrädde 1.5 dl 26%
Mandelbiskvier 100.0 gram 21%
Kockskolan:
Om biskvier > Äts ej
Om soppor > Äts ej
Om fruktsoppa, -kräm > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
Se film, klicka på "Swedish Spoon" under bilden ovan.- Skölj bären ordentligt. Plocka bort en del blad, men det gör inget om en del kommer med.
- Koka: Lägg i stor kastrull och fyll på med vatten så att det gott och väl täcker. Koka upp och låt småkoka en halvtimme eller mer tills bären blivit mosiga.
- Mosa med sked eller potatisstöt. Låt koka lite till och fyll på med vatten så att det hela tiden är en ganska lös soppa.
- Passera i omgångar soppan först genom ett pastasåll, sedan genom en trådsil. Pressa massan med stor (sopp-)slev för att få ut så mycket fruktsaft som möjligt.
- Smaka av med socker enligt egen smak. Kan ätas osötad. Späd med vatten om soppan är för tjock. Koka ner eller tillsätt lite potatismjöl om den är för tunn och låt småkoka några minuter.
- Servera: Soppan kan ätas varm eller kall som den är. Klassiska tillbehör är små mandelbiskvier och vispad grädde. Naturell är soppan utmärkt god som sås till söta efterrätter som vaniljglass. Ett litet snapsglas med soppan serverad till tapasrätter eller dylikt är ett alternativ. Den bör därvid vara osötad eller lättsötad.
- Förvara: Soppan förvaras i kylskåp en vecka eller längre beroende på mängden tillsatt socker. Soppan kan frysas i upp till 1 år.
Kockens kommentar
Nyponsoppa är en svensk klassiker som var mycket populär under världskrigsårens ransonering i början av 1900-talet. Soppan har en intressant smak som tilltalar både barn och vuxna. Färdig nyponsoppa och nyponpulver förekommer i handeln, men godast blir soppan från bär man plockat själv.
Det finns gott om nypon att plocka på norra halvklotet i soliga lägen, även i storstäder. Plocka på hösten när det är härligt röd-orangea och samla bären i frysen. Bären skall vara "frostnupna" vilket de är efter första nattfrosten, men det fungerar lika bra om man lägger dem i frysen. Förr ansade man bären, snoppade, kärnade ur och torkade. Det ger mer jos, men är arbetsamt. Hoppa över detta, använd bären som de är. Läs mer, klicka på ingrediens nypon.
Kunskapskokboken 2023-03
Alternativ
Fler recept inom Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
Liknande recept som Klassisk nyponsoppa med mandelbiskvier och vispad grädde.
-
Saftsoppa, saftkräm
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Blåbärssoppa, blåbärskräm
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Klassisk nyponsoppa med mandelbiskvier och vispad grädde.
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Äppelsoppa eller äppelkräm med äppelkrutong
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Körsbärssoppa, kräm, kompott, spottsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Soupe de melon, melonsoppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags fruktkompott, fruktkräm av torkad frukt
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Arla
-
Äppelkräm med kardemummaskorpor
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rabarberkräm, rabarberkompott
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Krusbärskräm, krusbärskompott
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla