Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 117

Kcal / portion: 563

GBR (GI) / port: 9
Recept: 2253 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 2%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Äpple rött 6.0 styck 14%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Torrt vitt vin 3.0 dl 9%
Kardemummakärnor 1.0 tsk 0%
Kanelstång 1.0 styck 1%
Strösocker 3.0 dl 51%
Vatten 5.0 dl 0%
Gelatinblad 2.0 styck 0%
Äpple utan skal 2.0 styck 6%
Honung 1.0 tsk 1%
Smör normalsaltat 1.0 tsk 1%
Myntablad 0%
Mascarpone } 1.0 dl 16%
Vaniljsocker 1.0 tsk 1%
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Koka upp vatten, kardemummakärnor, kanelstång, vitt vin, och saften från citron.
- Klyfta ner äpplen i en bunke. Slå den varma lagen över. Plasta över. Ställ i kyl över natten.
- Koka upp alltsammans. Sila genast, gärna genom saftsil.
- Blötlägg gelatinblad i rikligt med kallt vatten i minst 5 minuter. Lös bladen i den varma vätskan. Ställ för att kallna.
- Tärna äpplen. Koka i honung och smör i 3 minuter. Dra av värmen och låt kallna. Fördela tärningar i kalla djupa tallrikar. Riv lite myntablad över och skeda över soppan.
- Rör marcarponen med vaniljsockret och servera till.
Kockens kommentar
Dessertsoppor är sjukt underskattat tycker jag. Gelatinet kommer göra soppan lite ”trög”. Vill man undvika gelatin går det bra att använda agar agar.
Äppelkräm: Äppelklyftor (1/2 kg) kokas i vatten (4 dl) med socker (1/2 dl) och kanel (1 stång). Redes med potatismjöl (2 msk).
Passar till
Fler recept inom Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
Liknande recept som Äppelsoppa eller äppelkräm med äppelkrutong
-
Saftsoppa, saftkräm
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Blåbärssoppa, blåbärskräm
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Klassisk nyponsoppa med mandelbiskvier och vispad grädde.
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Äppelsoppa eller äppelkräm med äppelkrutong
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Körsbärssoppa, kräm, kompott, spottsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Soupe de melon, melonsoppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags fruktkompott, fruktkräm av torkad frukt
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Arla
-
Äppelkräm med kardemummaskorpor
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rabarberkräm, rabarberkompott
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Krusbärskräm, krusbärskompott
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla