Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 227
 
    
                Kcal / portion: 284
 
    
                GBR (GI) / port: 22
Recept: 4540 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 55%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Klassisk marmelad:
Apelsin (juice+kött) 1.0 kilo 6%
el. hel citrusfrukt 1.4 kilo Äts ej
Strösocker 1.0 kilo 89%
Citronjuice? 0%
Natriumbensoat 2.0 krm %
Marmelad med syltsocker:
Apelsin (juice+kött) 1.0 kilo Äts ej
Syltsocker 1.0 kilo Äts ej
eller %
Citrusfrukt 1.0 kilo Äts ej
Syltsocker 1.0 kilo Äts ej
Vatten 4.0 dl Äts ej
Kockskolan:
Om marmelad > Äts ej
Så kokas marmelad > Äts ej
Pektinprov > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Klassisk kokning: Pektinrik frukt (citrusfrukter) kan kokas utan tillsats av extra pektin (söta apelsiner behöver tillsats av citron). Torr frukt kan behöva extra vatten. Konserveringsmedel (natriumbensoat) tillsätts vid långtidsförvarig. Läs mer > Så kokas marmelad.
- Burkar till förvaring skall vara med tättslutande lock och väl rengjorda. Helst doppade i kokande vatten. Annars ökar risken för mögelbildning.
- Kastrullen bör vara lagom stor (4-5 liter) och fyllas till högst hälften, så att det inte kokar över. Koka en sats i taget om mer marmelad önskas.
- Frukt: Pressa saft eller skala frukten som sedan skärs i bitar eller mosas. Inblandning av citron behövs för söta apelsiner. Torr frukt extra vatten.
- Koka: Fruktjuice och massa kokas häftigt utan lock med socker på hög värme. Rör om emellanåt. Gör första pektinprov efter 30 minuter (se dito). Konserveringsmedel tillsätts mot slutet.
- Koktiden är osäker varierande med pektinhalt, vattenhalt, kastrullens storlek och koktemperatur. Häftig kokning utan lock tar cirka 30 minuter för lös marmelad och upp till 45 minuter för fast marmelad. Småkokning under lock tar 1-2 timmar (se recept > Enkel apelsinmarmelad med hela skal).
- Skumma: Ibland sägs det i recept att man bör skumma av den varma marmeladen för att få en helt blank yta. Detta är överkurs och ganska onödigt. Läs mer > Så skummar man).
- Upphällning: Het marmelad hälls i väl rengjorda burkar upp till kanten och försluts. Vänd på burken så fäster locket bättre. Låt svalna. För lös marmelad kokas ytterligare, eventuellt med extra citron eller pektin. Är massan för hård kokas den upp med extra vatten tillsatt.
- Förvaring: Marmelad utan konserveringsmedel förvaras bäst i kylskåp och konsumeras inom några veckor. Med konserveringsmedel kan den förvaras länge i svalt utrymme. Har marmeladen börjat mögla på ytan tas översta lagret bort med råge (1 cm).
Koka med syltsocker går snabbare och är enklare. Förberedelse och efterbehandling enligt ovan. 
- Koka lika viktandelar fruktjuice med socker. Om citrusfrukter tillsätts även vatten.
- Koktid 3-5 minuter. Citrusfrukt med vatten 15 minuter.
Kommentar: Citrusfrukt kan kokas med vanligt socker utan pektin enligt klassisk kokning ovan. Används pektinsocker får man dubbel förtjockningseffekt, varför extra vatten behöver tillsättas.
Kockens kommentar
Med "marmelad" avses som regel citrusfrukter och per definition inom EU. Annan "marmelad" = sylt (se > Om sylt). Läs mer > Om marmelad. Det är det dock ingen som bryr sig om, se recept via länk nedan.Alternativ
Enkel apelsinmarmelad med hela skal
Fler recept inom Marmelad, curd ¤
Liknande recept som Marmelad grundrecept
- 
                
                    Marmelad grundreceptTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Apelsinmarmelad med syltsocker, grundreceptTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Enkel apelsinmarmelad med hela skalTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Klassisk apelsinmarmelad, GB-gubbens apelsinmarmelad med citronTid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Orange marmelade, klassisk engelsk apelsinmarmelad med skalTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Confiture de prunes mirabelles, mirabellemarmeladTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Apple butter, amerikansk äppelmarmeladTid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Svart vinbärsmarmeladTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Nyponmarmelad med syltsockerTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker 
- 
                
                    Nyponmarmelad, nyponpuré, nyponsaft på engelskt visTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              