Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 216
 
    
                Kcal / portion: 270
 
    
                GBR (GI) / port: 15
Recept: 3236 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 3%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Havtorn 1000.0 gram 27%
Syltsocker 600.0 gram 73%
Vatten 2.0 dl 0%
Vattenreduktion -2.0 dl -0%
Alternativ:
Natriumbensoat 1.5 krm %
Kockskolan:
Om marmelad > Äts ej
Så kokas marmelad > Äts ej
Pektinprov > Äts ej
Passervagga > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Tillagning (30 min )
- Skölj och rensa bären.
- Koka bär och vatten cirka 5 minuter under lock. Tillsätt syltsocker och rör om. Låt koka i ytterligare cirka 7 minuter utan lock.
- Gör eventuellt ett pektinprov (se dito).
- Passera massan i passervagga eller i ett pastasåll (läs mer > Passervagga).
- Konservering: Om sylten skall långtidsförvaras månadsvis tillsätts natriumbensoat för att undvika mögelbildning. Blanda ut medlet i lite marmelad och rör sen ner det i resten av marmeladen.
- Förvara: Häll upp i väl rengjorda burkar med lock. Fyll ända upp till kanten. Förslut och låt svalna. Ställ mörkt och svalt eller kallt.
- Passar som smörgåspålägg eller till mat.
Kockens kommentar
För det mesta behövs mindre mängd vatten eller inget alls. Kan kokas med lika delar bär och syltsocker som sjudes 3-5 minuter. Bären mosas och silas. Skrapa av underkanten av silen.Vattenreduktion = avdunstad vattenmängd. Reduktionen anges för att få rätt mängd färdiglagad marmelad och korrekta näringsvärden (läs mer > Om vattenförändringar).
Fler recept inom Marmelad, curd ¤
Liknande recept som Havtornsmarmelad
- 
                
                    Marmelad grundreceptTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Apelsinmarmelad med syltsocker, grundreceptTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Enkel apelsinmarmelad med hela skalTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Klassisk apelsinmarmelad, GB-gubbens apelsinmarmelad med citronTid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Orange marmelade, klassisk engelsk apelsinmarmelad med skalTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Confiture de prunes mirabelles, mirabellemarmeladTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Apple butter, amerikansk äppelmarmeladTid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Svart vinbärsmarmeladTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Nyponmarmelad med syltsockerTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker 
- 
                
                    Nyponmarmelad, nyponpuré, nyponsaft på engelskt visTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              