Apelsinmarmelad med syltsocker, grundrecept

Foto: Dansukker ¤

Apelsinmarmelad med syltsocker, grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal dl: 20

Apelsin (juice+kött)

2000.0 

gram

Zestskal från apelsin

160.0 

gram

Citron juicen av

1.0 

st stor

Vatten

4.0 

dl

Syltsocker

1300.0 

gram

eller

12.5 

dl

Vattenreduktion

-6.0 

dl

Burk (glas) med lock

 

 

 

Smaksättningsalternativ:

 

Ingefära färskriven

 

 

Vaniljextrakt konc.

 

 

Granatäpple

 

 

Choklad

 

 

Likör

 

 

 

Kockskolan:

 

Om marmelad >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

Pektinprov >

 

 

Så skummar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 245

Kcal / portion: 293

GBR (GI) / port: 25

Recept: 5868 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 60%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 120 gram)

Ingredienser

Visa:

Apelsin (juice+kött) 2000.0 gram 9%

Zestskal från apelsin 160.0 gram 3%

Citron juicen av 1.0 st stor 0%

Vatten 4.0 dl 0%

Syltsocker 1300.0 gram 88%

eller 12.5 dl Äts ej

Vattenreduktion -6.0 dl -0%

Burk (glas) med lock Äts ej

 

Smaksättningsalternativ:

Ingefära färskriven 0%

Vaniljextrakt konc. %

Granatäpple 0%

Choklad 0%

Likör %

 

Kockskolan:

Om marmelad > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Pektinprov > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Tillagning (1 tim )

Bilden ovan från är Dansukker. Det receptet är inte identiskt med detta recept. Klicka på texten under bilden för att för att se deras recept. De har fler goda varianter av apelsin­marmelad smaksatt på olika sätt.

  1. Lägg en liten tallrik i kylskåpet (för senare stelnadsprov, se nedan). 
  2. Skal (om så önskas = vuxensmak, skal ger lite beska som balanserar sötman): Skala med potatisskalare skivor rött skal från apelsinerna. Cirka hälften av ytan. Långa strimlor kortas. Skala även citron. Lägg i kastrull och täck med vatten. Låt småkoka på låg värme för att mjuka upp skalen. Akta så att det inte kokar torrt. Rör om emellanåt.
  3. Juice: Halvera apelsinerna och citron. Pressa ur saften. Lägg i bunke.
  4. Fruktkött: Skrapa ut fruktkött med en sked. Lägg i bunken. Mixa gärna för jämnare konsistens. Tillsätt skalen som inte mixas. Väg mängden.
  5. Socker: Mängd socker skall vara lika med vikten av juice, kött och skal. Tillsätt detta och vatten i bunken.
  6. Koka: Häll över i stor kastrull som inte bör vara mer en halvfull. Koka upp under omrörning så att sockret löses upp och så att inte skal bränns vid i botten. Akta så att det inte kokar över. Låt sedan koka på hög värme så att vatten förångas och kokar bort.
  7. Koktid 5-15 minuter. Varierar beroende på pektinhalt, vätskemängd och koktemperatur. Gör pektinprov efter5 minuters koktid.
  8. Pektinprov:  Lägg lite marmelad på kylskåpskall tallrik. Dra med skeden genom marmeladen. Om kanterna inte rinner ihop är marmeladen klar. Är tallriken inte kall ställs den i kylskåpet i en minut. Läs mer > Pektinprov.
  9. Ta av från värmen när marmeladen är klar. Häll över i bunke för att inte efterkoka. Häll upp i väl rengjorda burkar, ända upp till kanten. Sätt på lock och vänd burkarna upp och ner. Låt kallna.
  10. Blev marmeladen för lös kan den kokas om enligt ovan. Är den för fast tillsätts lite vatten. Läs mer > Om marmelad.
2023-02

Kockens kommentar

Mängden apelsin, socker och vatten kan variera men fördelningen påverkar koktid och hållbarhet. Man kan minska på mängden socker om marmeladen äts inom några veckor. Mindre socker = kortare hållbarhet. Citron är inte nödvändigt men påverkar stelning (se nedan Syltsocker). Läs mer > Om marmelad.  

1 kilo apelsiner ger cirka 12,5 dl marmelad enligt detta recept, varav sockerhalten utgör drygt hälften.

En apelsin
består till 1/3-del av juice och 1/3- del fruktkött (inklusive rött skal som i detta recept). Att bara använda juice till marmelad är slöseri och ger halv mängd marmelad. Läs mer, klicka på ingrediens apelsin.

Klar apelsinmarmelad (genomskinlig) görs på juice utan fruktkött. Skal kan ingå om man vill. Skumma koket. Läs mer  > Så skummar man.

Vattenreduktion avser den mängd vatten som förångas, kokar bort. I detta recept 18% av marmeladvikten. Läs mer > Om Vattenförändringar.

Syltsocker är socker blandat med pektin som gör att marmeladmassan stelnar. Pektin finns i frukt och särskilt i citrusfrukter som citron. Man kan tillaga med vanligt socker men då blir koktiden längre. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Alternativ

Enkel apelsinmarmelad med hela skal

Klassisk apelsinmarmelad

Klassisk engelsk marmelad

Citronmarmelad med peppar och basilika

Fler recept inom Marmelad, curd ¤

Liknande recept som Apelsinmarmelad med syltsocker, grundrecept