Klassisk apelsinmarmelad, GB-gubbens apelsinmarmelad med citron
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 213
Kcal / portion: 262
GBR (GI) / port: 19
Recept: 9444 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 51%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Apelsin hel 3.5 kilo 13%
Citron juice+fruktkött 1.0 st stor 1%
Socker 2.0 kilo 86%
Vatten 1.0 liter 0%
Melatin gul 0.5 förp. 1%
Vattenreduktion -1.2 liter -0%
Smaksättningsalternativ:
Ingefära 0%
Choklad 0%
Granatäpple 0%
Kockskolan:
Om marmelad > Äts ej
Så kokas marmelad > Äts ej
Pektinprov > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Glasshistoria > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim )
Detta är ett typiskt 1950-talsrecept med stora kok och många burkar i skafferiet (10 st). I sylt och marmelad tillsattes stabiliserings- och konserveringsmedel för hållbarhetens skull. Numera gör man oftast mindre satser för närtidskonsumtion, vilket är enklare och går snabbare. Se recept > Enkel apelsinmarmelad med hela skal.
- Apelsinerna och citronerna tvättas, torkas och skalas. Väg fruktblandningen och mät upp socker med 4/5-delar av fruktblandningens vikt.
- Skalen får koka i vatten tills de äro alldeles mjuka.
- Under tiden skäres frukten i så tunna skivor som möjligt, varvid alla kärnor borttagas.
- De kokta skalen spolas med kallt vatten, det vita skäres bort och skalen skäres i mycket tunna skivor eller strimlas.
- Frukt, skal och vatten blandas. Därefter får fruktmassan koka utan lock i 1 timme och får sedan stå till följande dag.
- Dag 2 tillsättes det uppvägda sockret. Jag har tagit ett ½ paket "Melatin" bindemedel blandat med socker innan det blandas i marmeladen, i synnerhet om man fått mycket saftiga apelsiner. Marmeladen får koka utan lock ungefär 1 timme.
- Då marmeladen svalnat något och eventuellt skum avlägsnats, uppöses den i burkar. Av denna sats blir det drygt 3 liter marmelad.
Kockens kommentar
Läs mer > Om marmelad.
GB-gubben: Eric Wilhelm Hanner startade GB-glass (Glacebolaget AB) 1935 och var dess VD fram till sin pension 1973. Då stod GB för 60% av marknaden i Sverige (läs mer > Glasshistoria). Han tyckte också om apelsinmarmelad som han lagade själv. Läs mer > Om marmelad.
Vattenreduktion = avdunstat vatten (läs mer > Om Vattenreduktion). I receptet ingår 1 liter vatten vilket kräver ett par timmars koktid för koncentra massan. I receptet nedan ingår mindre andel vatten som kokar bort på cirka 15 minuter.
Alternativ
Fler recept inom Marmelad, curd ¤
Liknande recept som Klassisk apelsinmarmelad, GB-gubbens apelsinmarmelad med citron
-
Marmelad grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Apelsinmarmelad med syltsocker, grundrecept
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel apelsinmarmelad med hela skal
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk apelsinmarmelad, GB-gubbens apelsinmarmelad med citron
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Orange marmelade, klassisk engelsk apelsinmarmelad med skal
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Confiture de prunes mirabelles, mirabellemarmelad
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Apple butter, amerikansk äppelmarmelad
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svart vinbärsmarmelad
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nyponmarmelad med syltsocker
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Nyponmarmelad, nyponpuré, nyponsaft på engelskt vis
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan