Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 338

Kcal / portion: 1875

GBR (GI) / port: 16
Recept: 7501 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 13%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Torra ingredienser:
Sötmandel skalad 85.0 gram 7%
Russin 100.0 gram 4%
Svarta vinbär 100.0 gram 1%
Vetemjöl 110.0 gram 5%
Salt 1.0 tsk 0%
Strösocker 200.0 gram 11%
Ströbröd 3.0 dl 9%
Suckat, kanderad frukt 30.0 gram 1%
Skal av citron 1.0 styck 0%
Muskot mald 0.5 tsk 0%
Kanel mald 0.5 tsk 0%
Salt 0.5 tsk 0%
Övriga ingredienser:
Njurtalg 125.0 gram 15%
Katrinplommon 125.0 gram 4%
Ägg 4.0 st stora 4%
Mjölk 0.6 dl 0%
Rom 6.0 cl 2%
Bakplåtspapper Äts ej
Aluminiumfolie Äts ej
Lag:
Strösocker 3.0 dl 15%
Vatten 4.0 msk 0%
Vatten 2.5 dl 0%
Kräm:
Smör rumsvarmt 110.0 gram 11%
Strösocker 200.0 gram 11%
Vaniljextrakt konc. 1.0 tsk %
Rom 3.0 cl 1%
Kockskolan:
Om plum pudding > Äts ej
Pudding steamer > Äts ej
Om flott, flottyr > Äts ej
Så skållas mandel > Äts ej
Om suckat > Äts ej
Om engelsk kokkonst > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Dietkokboken
Tillagning (1 tim + 5 tim )
Se film, klicka på "Mobile Home" under bilden ovan.
- Förbered: Skär katrinplommonen i mindre bitar. Skär njurtalgfettet i små bitar, eller använd färdig "talg" som kan köpas i butik. Ister kan också användas (läs mer > Om flott, flottyr). Mandel med skal skållas och grovhackas (Läs mer > Så skållas mandel). Riv citronskal. I filmen används kanderade apelsinskal som då hackas i bitar. Här använder vi färdig suckat som finns att köpa i handeln (läs mer > Om suckat).
- Karamelliserad sockerlag: Hetta upp en kastrull och tillsätt socker och vatten (1). Rör om regelbundet tills socker blir brunt utan att bli segt. Hetta samtidigt upp ytterligare vatten (2) och tillsätt detta försiktigt när sockret blivit brunt. Låt svalna under 37ºC (så att inte äggen koagulerar i smeten).
- Smet: Tillsätt i bunken hackad njurtalg och alla torra ingredienser. Rör om. Vispa upp ägg med mjölk och rom. Tillsätt detta i bunken och den karamelliserade sockerlagen. Blanda allt väl för hand eller i matberedare på lågt varvtal i 15 minuter. Smeten skall vara trögflytande.
- Form: Använd en pudding steamer, pudding bowl eller en stor metallskål med rundad botten. Steamern har ett tättslutande lock med spännen. Har man inte detta täcker man formen med dubbla lager aluminiumfolie och binder med snöre runtom så att det håller tätt (se > Pudding steamer). För ändamålet behövs också en stor kastrull som rymmer formen.
- Pudding: Smöra och sockra formen väl. Lägg en rund bit bakplåtspapper i botten så att puddingen lätt lossar när den är klar. Lägg katrinplommonen i botten. Häll i smeten. Lägg bakplåtspapper ovanpå smeten och täck med lock eller aluminiumfolie enligt ovan.
- Vattenbad: Lägg en uppochnervänd tallrik i botten på kastrullen och puddingskålen ovanpå. Fyll på med vatten till knappt halva puddingskålens höjd. Lägg på kastrullocket.
- Koka: Låt koka upp och sedan sjuda på låg värme i 4-5 timmar. Kan också ställas in i varm ugn. I filmen används tryckkokare i 2 timmar.
- Ta av locket och lätta på folien försiktigt (utan att bränna fingrarna). Testa med sticka att puddingen stelnat. Om inte låt den sjuda ytterligare en tid. Låt svalna och lyft sedan ur skålen och ta bort folien. Lägg en stor tallrik på formen och vänd uppochner.
- Romkräm (hard sauce): Blanda, mixa samman ingredienserna.
- Dekorera gärna tårtan med kanderad frukt och servera med smörkrämen. Till jul brukar man flambera tårtan med het rom. Tårtan har lång hållbarhet, läs mer > Om plum pudding.
Kockens kommentar
Plum pudding är en klassisk engelsk efterrättspudding med anor från Medeltiden (läs mer > Om plum pudding). Ströbröd hade man inte förr, utan man använde smulat brödinkråm (fr. mie de pain). Katrinplommonen var förr hårda och torra. För att mjuka upp dem lades de i en skål och hett vatten hälldes över. En tepåse kunde också ingå (se filmen). Dagens katrinplommon som finns i butik är dock halvmjuka och behöver inte kokmjukas. Det finns naturligtvis flera varianter av plum pudding (läs mer > Om plum pudding). En enklare lättsammare variant är Scottish Dundee cake (se dito recept).Njurtalg måste beställas hos köttspecialist, men det finns "talg" i paket att köpa i butik som mestadels består av njurtalg.
I filmen används "granulated sugar" vilket är mer finkornigt än vanligt socker (caster sugar), men inte så fint som florsocker. Läs mer, klicka på ingrediens strösocker.
Alternativ
Fler recept inom Mousse-, frukt-, nöttårtor
Liknande recept som Klassisk Plum pudding, Christmas pudding
-
Fruktmoussetårta med jordgubb och mango
Tid: 2 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tarte Bavarois au citron, citronfromagetårta
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tarte Bavaroise framboise (ou fraise), hallonfromagetårta (eller jordgubb)
Tid: 1 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Moussetårta med valnötscaramel
Tid: 2 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Äppelflarnstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kung Oscar II tårta, Oscarstårta, smörkrämstårta
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandeltårta på mandelmassa
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Toscakaka, klassisk tårta med mandeltäcke
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Banoffee, banan- och kolatårta
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Blåbärstårta med marängtäcke
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan