Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 324

Kcal / portion: 349

GBR (GI) / port: 3
Recept: 4183 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 16%
Kolhydrater: 38%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Smör rumsvarmt 140.0 gram 24%
Strösocker 1.5 dl 14%
Ägg 3.0 styck 4%
Apelsinmarmelad 0.5 dl 3%
Vetemjöl 1.4 dl 7%
Mandelmjöl 0.8 dl 4%
Skummjölkspulver 0.6 dl 3%
Bakpulver 0.5 tsk 0%
Torkad frukt 120.0 gram 8%
Skotsk whisky 2.0 msk 2%
Springform 22-26 cm > Äts ej
Sås:
Florsocker 2.0 dl 12%
Apelsinjuice 3.0 dl 3%
Smör smält 1.0 msk 2%
Garnering:
Sötmandel hela 1.5 dl 12%
Kockskolan:
Så skållas mandel > Äts ej
Om sockerkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 10 tim )
Se film, klicka på "My food story" under bilden.
- Frukt: Blanda hackad torkad frukt med whisky. Kyl detta över natt. Ta ut 30 minuter innan tillredning så att det blir rumstempererat.
- Skålla mandel om klassisk garnering önskas (läs mer > Så skållas mandel). Smöra och bröa en springform. Förvärm ugnen på 180C.
- Deg: Blanda frukten med lite av mjölet så att den blir torr. Sikta mjöl, mjölkpulver och bakpulver i en bunke.
- Vispa smör med socker ordentligt pösigt, tills blekgult. Tillsätt ägg och apelsinmarmelad. Blanda väl och se till att smet på kanten kommer med.
- Tillsätt mjölblandningen och blanda väl. Välv ner frukten. Häll smeten i formen. Rör om lätt i smeten för att ta bort luftbubblor.
- Garnera: Traditionellt garneras bakverket med skållade, skalade mandelhalvor i cirklar på sockerkakan. Här har vi valt mandelspån.
- Grädda 45-60 minuter.
- Sås: Blanda socker, apelsinjuice och smält smör.
- Ta ut kakan och låt svalna. Servera med sås.
Kockens kommentar
Scottish Dundee cake är en lättsammare sockerkaksvariant av Plum pudding. Kan serveras till jul men äts också resten av året. Klassiskt tillagat enligt detta recept. I brist på mjölkpulver kan mjölk användas, apelsin kan vara färsk och whisky kan utelämnas. Men då blir det inte riktigt skottish.Alternativ
Fler recept inom Mjuka sockerkakor
Liknande recept som Scottish Dundee Cake, fruktsockerkaka
-
Vanlig svensk sockerkakstårta, vaniljsockerkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Genoise, Pan de Spagna, sockerkaka på varmvispade ägg utan bakpulver
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sponge Cake, Gateau éponge (tvättsvamspskaka) - elastisk sockerkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags sockerkaka med potatismjöl, utan smör och bakpulver
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Silverkaka, sockerkaka på äggvitor
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Sandkaka, sockerkaka på potatismjöl i bundtform
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Citronsockerkaka
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mjuk pepparkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tigerkaka
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mjuk mandelkaka
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Fredriks Fika