Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 299

Kcal / portion: 197

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2358 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 14%
Kolhydrater: 37%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Smör normalsaltat 50.0 gram 15%
Mjölk 1.5 dl 4%
Strösocker 0.5 dl 8%
Salt 1.0 krm 0%
Vetemjöl 4.0 dl 36%
Bakplåtspapper Äts ej
Garnering:
Ägg till pensling 1.0 styck 3%
Florsocker till garnering 1.0 msk 2%
Fyllning:
Vispgrädde 1.5 dl 23%
Hjortron sockrade 2.0 dl 8%
Kockskolan:
Om semlor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
- Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i ca 30 minuter.
- Bulle: Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 250°C.
- Garnera: Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna.
- Grädda i ugn 10-12 minuter. Små bullar gräddas kortare tid. Ta ut bullarna och låt kallna.
- Fyllning: Skär ett lock på semlan. Mosa hjortronen lätt. Vispa grädde och blanda i hjortronen. Lägg på bullen och locket på. Sikta florsocker över.
Kockens kommentar
Seden att äta semlor är från tiden då Sverige var ett katolskt land. Från början åts semlor endast på fettisdagen före fastan. Läs mer > Om semlor.
Alternativ
Fler recept inom Semlor
Liknande recept som Semla med hjortrongrädde
-
Semla, fettisdagsbulle, fastlagsbulle, semmelkrans - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-mandelmassa
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
GI-semla
Tid: 2 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hetvägg, semla i varm mjölk
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Små semlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små kardemummasemlor
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små semlor med punschgrädde
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mini chokladsemla
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Semelkrans, familjesemla med cocos och nötter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan