(hallon, skogshallon, europeisk röd hallon, amerikansk röd hallon)
Latin: Rubus subg. Idaeobatus 1. Rubus idaeus, var. strigosus 2. Rubus coreanus 3. Rubus occidentalis 4. Rubus spectabilis 5. Rubus leucodermis 6. Rubus fraxinifolius 7. Rubus phoenicolasius
raspberry 1. European red raspberry, American red raspberry 2. Korean blackberry/bramble 3. black raspberry 4. salmonberry 5. whitebark raspberry, blackcap raspberry 6. mountain raspberry, ragimot 7. wineberry, wine raspberry
framboise, framboisier
lampone
Himbeere
frambuesa
Hallon kallas den mest odlade arten inom släkte Rubus. Släktet benämns ibland för Hallonslätet som därvid innehåller björnbär, hjortron med flera arter. Biologisk är släktets olika arter uppdelat i undersläkten varav ett avser olika hallon (läs mer > Släkte rubus). Så "hallon" kan avse släktet, undersläktet, olika arter i undersläktet, och en specifik art nämligen Europeisk röd hallon (Rubus idaeus) som är den mest odlade av alla arter i släktet och som i allmänhet avses om bara "hallon" anges (se film, klicka på "Byliv" under bilden ovan). Dessutom finns det många hybrider mellan hallon och andra arter i släktet till exempel med björnbär (läs mer > Björnbärshybrider), samt olika sortvarianter av hallon. Släkte Rubus ingår i familjen Rosväxter (läs mer > Matbiologi frukt).
Undersläkte hallon (Rubus subg. Idaeobatus) består av ett 70-tal kända arter varav Röd hallon är vanligast.
I det engelska språket används ibland begreppen "bramble" och "caneberries" om hallon, men begreppen används också om andra bär i släktet rubus. Läs mer > Släkte rubus.
RÖD HALLON
Röd hallon är den mest förekommande vilda och mest odlade arten av hallon och den som vanligen avses med "hallon". Det är en flerårig halvbuske med upprätt stam som kan bli 2 meter hög. Växten ger vanligtvis tvååriga stjälkar. Första året växter det ut en örtartad stam i sin fulla längd med små blad , mjuka taggar, men utan blommor och frukt. Det andra året växer det ut en ny vedartad stam från den perenna (fleråriga) roten. Sidoskott bildas med mindre blad, vassa tagga och vita eller rödlätta oansenliga små blommor som ger frukt. Det finns många olika sortvarianter, röda är vanligast men det finns också gula och svarta.
Förekomst: Arten förekommer vild i Europas, Nordamerikas och Asiens nordliga delar. Den växer framför allt på torra steniga platser. Skogshyggen brukar några år efter avverkning invaderas av stora hallonbestånd, liksom mark efter en skogsbrand. Hallon förökar sig med jordskott som bildar större sammanhängande ansamlingar.
SÅ ANVÄNDS HALLON
Hallon äts naturell, som dessert, i tårtor och krämer. Lämpar sig väl till saft, sylt, gelé, likör och vin.