Dessertbananer

Fotograf/bild: Film: DoleTube, bananas

Dessertbananer

(dessertbananer 1. Cavenishbananer 2. Gros Michelbanan 3. äppelbananer 4. Kanariebananer)

Latin: Musa sapientum 1. Musa cavendishii

Engelsk översättning dessert bananas 1. Cavendish 2. Big Mike 3. Latundan, apple bananas 4. Canary banana, dwarf cavendish

Fransk översättning banane dessert, sucrées 1. Cavendish, Grand Naine 2. Gros Michel 3. pomme bananes 4. Banane canarienne

Italiensk översättning dolce banana 1. Cavendish 2. Gros Michel banana 3. banani mela 4. banana delle Canarie

Tysk översättning Dessertbananen 1. Cavendish 2. Gros Michel Banane 3. Apfelbananen 4. Kanarische Banane

Spansk översättning Plátanos postre, dulces 1. Cavendish 2. plátano Gros Michel 3. plátanos manzana 4. plátano Canarias

Dessertbananer ibland kallat fruktbanan eller kort och gott banan, är en sortgrupp av matbananer. Biologiskt är det olika hybrider av ädelbanan (läs mer > Bananer). De äts som regel rå till skillnad från Kokbananer (se dito). Det finns 100-tals lokala sorter som skiljer sig åt i storlek, konsistens och färg, men smaken är snarlik varandra. Små banansorter är ofta smakrikare än stora. Den gula stora banan som vanligtvis säljs i butik är av sortgruppen Cavendish till vilken varianten Grand Nain räknas (= Chiquita banan).

 1. Cavendish (Musa cavendishii) svarar för närmare hälften av världsproduktionen och huvuddelen av export­marknaden. Det finns olika sortvarianter. Bananen är döpt efter William Cavendish, den 6:e hertigen av Devonshire som odlade dem i växthus i början på 1800-talet. Sorten spreds av engelsmän och portugiser till olika delar av världen. Banansortens dominans på världsmarknaden uppstod efter att den tidigare storsäljaren Gros Michel/Big Mike slogs ut av sjukdom. Se film, klicka på "DoleTube" under bilden ovan.
 2. Gros Michel (eng. Big Mike) är en stor banan med tjock skal vilket gör den transporttålig. Det var den vanligast förekommande dessertbananen innan den drabbades av "Panamasjukan" på 1950-talet varvid många odlare övergick till Cavendish som är immun mot denna svampsjukdom (men mottaglig för andra sjukdomar). 
 3. Äppelbananer (eng. Latundan bananas) är en sortgrupp av dessertbanan med ursprung från Filipinerna och vanligt förekommande i tropisk klimat men sällsynt odlad. Doft och smak av äpple.
 4. Kanariebanan (eng. Canary banana) är en mindre matbanan som odlas på Gran Canaria. Plantan (palmen) blir cirka 3 meter hög. Frukten är ungefär hälften så stor som en Cavendish, smakrikare och sötare än denna. Av bananen görs ett sött vin kallat Planté.

DESSERTBANANER

 • Biologi: Bär (läs mer > Matbilogi frukt).
 • Ursprung: Indiska subkontinenten och Sydostasien.
 • Form, vikt: Formen är böjd förbananfrukten växer ut nerifrån och uppåt. Vikten varierar beroende på sort. En cavendishbanan väger runt 175 gram per styck (125-250 g), varav skal utgör cirka 40%.
 • Skal/färg: En omogen banan är grön och blir oftast gul med brun-svarta fläckar när den mognar.  Fruktköttet fäster väl mot skalet när omogen och är lätt att lossa på en mogen banan. 
 • Fruktkött: Blekvit färg och mjuk konsistens när mogen. Fruktköttet får lätt brun-svarta fläckar. 
 • Mognad: Bruna fläckar på bananer är inte begynnande förruttnelse, utan stärkelse omvandlat till socker och ett tecken på mognad. Skalet kan bli nästan helt svart utan att fruktköttet tagit skada. Bananer är klimakterisk frukt, vilket innebär att de mognar efter skörd (läs mer > Om frukt och bär). Exportbananer plockas omogna och mognas under transport och i speciella mognadslager i etengas (läs mer > etengas), vilket ger bananerna en klargul färg. Utan etengas mognar inte bananen fullt ut innan den ruttnar. Trädmognade bananer har brun-gul färg och högre smakupplevelse.
 • Smak: Mogen dessertbanan har hög sockerhalt (14%) och låg andel syra 0,2% vilket ger söt smak. Omogen banan är rik på tanniner vilket ger bitter-sträv smak. Läs mer > Fruktsmak. 
 • Alternativ vara: Svårersättlig.
 • Säsong/försäljning: Året om.
 • Jämförpris 2017Lågt (tillbehörspris). Butikspris 20-30 kr/kilo. Ätbart pris (skalad) 25-40 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
 • Förvaras bäst i +12 till 16°C eller i rumstemperatur. Aldrig i kylskåp, för där upphör mognaden och skalet mörknar snabbt. En väl mognad, närmast övermognad banan kan sock förvaras i kylskåp. Förvarad tillsammans med äpplen eller tomater påskyndas mognaden, för att dessa frukter utsöndrar etengas (se dito).
 • Hållbarhet: Gröna: 15-20 dagar i 12-14°C. 4-8 dagar i 20°C. Gula: 3-6 dagar i 12-14°C, 2-3 dagar i 20°C. Det sägs att aluminiumfolie lindat runt skaften ökar hållbarheten, men effekten är marginell om ens märkbar.

ProduktionBanan är den mest producerade frukten i världen, varav dessertbanan svarar för 3/4-delar. Största producentland av dessertbanan är Indien med en världsmarknadsandel på 26%, följt av Kina 10%, Indonesien 7%, Brasilien 6%, Ecuador 5% och Filippinerna 5%. Läs mer > Produktion exotisk frukt.

Hälsa
: Bananer har högt kalorivärde (~100 Kcal/100g) jämfört med annan frukt och grönsaker (läs mer > Kalorier frukt och bär). De är rika på vitamin B6 (se dito). Banan är skonsamt för känsliga magar och en av de matvaror som spädbarn först kan äta mosad i små portioner.


SÅ ANVÄNDS DESSERTBANANER 

Dessertbanan äts vanligen naturell som mellanmål, som frukosttillbehör, i desserter till exempel fruktsallad och i bakverk till exempel mosad som fyllning i tårtor, eller som smaksättare till exempel av milkshake, glass och likör. Förekommer även ugnslagad, stekt eller friterad i olika rätter varvid banansmaken utvecklas. Av bananer kan man framställa öl och vin till exempel Planté på Kanarieöarna. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Klassiska bananrätter:

 • Banana split är en klassik dessert med ursprung från USA. Flera personer/städer hävdar dess uppkomst i början av 1900-talet. Efterrätten består av en banan skuren på längden (därav "split") serverad i en avlång skål som kallas båt. Mellan bananskivorna en skopa vardera av vanilj-, choklad- och jordgubbsglass. Vaniljglassen täcks med ananas, chokladsås över chokladglassen, och jordgubbssylt på jordgubbsglassen. Alltsammans toppas med krossade nötter, vispad grädde och maraschinobär. Se dito recept.
 • Meringues suisses (sv. marängsviss) är en klassisk dessert från 1800-talet som består av marängtoppar, vispad grädde och chokladsås. Se dito recept.
 • Friterad banan med glass är en klassik efterrätt på svenska kinarestauranger (se dito recept). I Filipinerna är friterade sockerdoppade bananer klassisk snabbmat från gatukök ("Banana Q").
 • Bananpannkaka består av mosad banan blandad med ägg och smaksatt med vaniljsocker. Se dito recept.
 • Grillad banan på spett eller helgrillad med skal (se recept > Grillad chokladbanan). I USA är "Banana boat" en klassiker. Banan med skal skärs upp längs med, fylls med marshmallows och choklad, eventuellt toppad med karamellsås, varefter den packas in i aluminiumfolie och halstras över öppen eld eller på grillen. En annan amerikansk klassiker är tunt skivad banan som honungdoppas och sedan friteras.
 • Flygande Jakob är en svensk klassiker av ugnslagad kyckling med banan (se dito recept).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11

Läs mer

Matbiologi frukt

Om frukt och bär

Biologisk struktur

Dessertbananer

Kokbananer

Bananmjöl ¤

Bananer

Kalorier frukt och bär

Etengas

Vitamin B6

Fruktsmak

Recept med Dessertbananer

Det finns 40 recept med Dessertbananer